Hlavní obsah

Letenky za 10 eur jsou minulostí, tvrdí šéf nízkonákladových aerolinek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Doba prodeje extrémně levných letenek je u konce, uvedl v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní stanici BBC ředitel aerolinek Ryanair Michael O´Leary. Lidé to ale od cestování neodradí, dodal.

Článek

Ředitel nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O’Leary uvedl, že rostoucí ceny paliva znemožňují nadále nabízet ceny letenek za nižší cenu než 10 euro. Ceny podle něj naopak v následujících letech porostou. V budoucích pěti letech odhaduje, že jejich cena stoupne z 40 na 50 euro, aby se tak společnost vyrovnala s rostoucí inflací.

„Nemyslím si, že se bude dále létat za 10 euro, protože ceny ropy jsou výrazně vyšší v důsledku ruské invaze na Ukrajinu,“ řekl O’Leary pro BBC Radio 4. Končí podle něj také levné akční tarify v hodnotě pod 9, 99 euro.

Lidé podle něj ale dále létat budou, byť připouští, že budou „citlivější na cenu“ a zaměří se na vyhledávání slev.

Letectví se musí připravit na změny

Komerční lety se nyní podílejí na celosvětových uhlíkových emisích přibližně 2,4 procenty a toto odvětví čelí tlaku na snížení svého dopadu na klima. O’Leary však argumentuje tím, že silniční a lodní doprava přispívají k celkovému objemu emisí více, a tvrdí, že cílit primárně na snižování emisí z letecké dopravy je chybné. Podle jeho slov Ryanair investuje do úspornějších letadel, ale větší snížení spotřeby fosilních paliv přinese přechod z benzinu a nafty na elektromobily.

Irská společnost Ryanair vykázala v období od dubna do června zisk po zdanění 170 milionů eur (4,2 miliardy Kč). Je to její první zisk po třech letech, zaostal ale za čísly z dob před koronavirovou pandemií. Firma to uvedla ve svém sdělení publikovaném na konci července.

Reklama

Doporučované