Hlavní obsah

Na akcie je koronavirus krátký a porostou, tvrdí experti z Wall Street

Foto: Pixabay.com/geralt

Ilustrační obrázek.

Reklama

Někteří investiční stratégové z vyhlášeného finančního centra na Wall Street se domnívají, že další koronavirová vlna napříč Evropou nebude mít takovou sílu, aby zastavila rozjetý akciový trh.

Článek

Investoři by měli nejnovější prudký nárůst infekcí covidu-19 a potenciálních lockdownů skrze celou Evropu vnímat, nicméně podle některých předních investičních stratégů z Wall Street další koronavirová vlna nebude mít takovou sílu, aby vykolejila rostoucí akciový trh.

„Zatímco nejnovější novinové titulky související s koronavirovou pandemií vytvářejí určitou nejistotu, je nepravděpodobné, že by signalizovaly zásadní změnu ekonomického výhledu a výhledu zisků,“ uvedl Graham Secker, hlavní stratég Morgan Stanley pro evropské akcie. Čtvrtá vlna této pandemie „pravděpodobně nevyvolá závažné nebo trvalé problémy“, shodli se zase stratégové z JPMorgan Chase v čele s Mislavem Matejkou.

Analytici z investiční banky Goldman Sachs doporučují vlastnit takové akcie firem, které mohou těžit ze znovuotevření ekonomik, takzvané „reopening stocks“.

„Reopening stock“

„Reopening stock“ je akcie společnosti, která obvykle roste tehdy, když investoři vidí známky znovuotevření ekonomiky poté, co došlo k jejímu výraznému omezení v důsledku koronavirové pandemie. V opačném případě cena takové akcie většinou klesá.

Koronavirus ve světě způsobil neobvyklou recesi - mnoho společností, kterých se uzavřená ekonomika nejvíce dotýká, spoléhá totiž na zákazníky, kteří nakupují produkty nebo služby mimo svůj domov.

Pokud tedy lidé nemohou navštěvovat restaurace, koncerty, sportovní akce nebo cestovat letadlem, akcie těchto společností jsou nejčastěji postiženy minimálně do té doby, než opět dojde k rozvolnění. Ekonomický šok způsobený touto recesí je dalším negativem pro tyto cyklické společnosti, propouštění lidí vede k nižším spotřebitelským výdajům.

Mezi tyto společnosti, jejichž akcie se obchodují na burze, patří například Starbucks, United Airlines, Booking Holdings či MGM Resorts.

Zdroj: Nasdaq.com

„Zatímco počty nově nakažených koronavirem aktuálně rostou, což nemá pozitivní vliv na akcie těžící ze znovuotevření ekonomik, odeznívající zimní pandemická vlna a inflace by měly v krátkodobém období pomoci firmám, které jsou těmto výzvám nejvíce vystaveny, zvýšit firemní marže a příjmy,“ napsal akciový stratég David J. Kostin z banky Goldman Sachs.

Tyto uklidňující zprávy přichází v době, kdy země napříč celou Evropou postupně zavádí přísnější opatření, některé již zavedly úplný lockdown, aby zabránily dalšímu prudkému nárůstu infekcí a hospitalizovaných lidí.

I přesto zaznamenaly akcie v Evropě a Spojených státech několik po sobě jdoucích rekordů a utváření nových maxim, přičemž koronavirus prakticky zmizel z radaru akciových stratégů a manažerů fondů.

Je jasné, že velká propast mezi nově nakaženými a hospitalizovanými se daří díky vakcinacím udržet, což je velké pozitivum.
JPMorgan Chase

Pohled všech tří výše zmíněných hlavních investičních bank na Wall Street je takový, že růst evropských akciových trhů bude pokračovat také v příštím roce, současný nárůst případů nakažených může podle bank na trzích vyvolat pouze dočasný výkyv.

„Je jasné, že velká propast mezi nově nakaženými a hospitalizovanými se daří díky vakcinacím udržet, což je velké pozitivum,“ napsali na závěr stratégové z JPMorgan Chase.

Reklama

Doporučované