Hlavní obsah

Nečekají na lockdown. Divadlo Mír dočasně skončí, zvažuje to i Aqualand

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hejtmani několika moravských krajů žádají omezení hromadných akcí. Někteří provozovatelé nečekají na oficiální omezení. Například Divadlo Mír dobrovolně omezí činnost, podobný postup zvažuje i Aqualand Moravia.

Článek

Pandemická situace na Moravě je podle tamních hejtmanů kritická. Moravskoslezský kraj požádal krajské hygieniky o omezení hromadných akcí, omezení společenského života na minimálně 14 dní už v úterý avizoval rovněž hejtman Zlínského kraje. Podobný krok ve středu večer odmítl jihomoravský hejtman, podle něj lokální opatření nedává smysl a chce počkat na celostátní opatření, která by měla přijmout vláda. Kvůli kritické situaci se rozhodují některé provozy a podnikatelé dobrovolně omezit nebo ukončit činnost.

Covidová situace komplikuje například činnost ostravského Divadla Mír, kterému se v posledních měsících dařilo mít vyprodaná představení. Momentálně ale herce čekají poslední dvě živá představení v tomto roce.

„V minulém týdnu jsme zveřejnili informaci, že prakticky zavíráme. Opírali jsme se o vyjádření lékařů z nemocnic, kteří bili na poplach. A ty matematické modely jsou podle mě jednoznačné,“ říká herec a ředitel Divadla Mír Albert Čuba.

Řekli jsme si, že situaci nepomůže, když každý večer zavřeme 350 lidí do uzavřeného prostoru divadelního sálu.
Albert Čuba, ředitel Divadla Mír

Rozhodnutí o uzavření divadla tedy přišlo přímo ze strany vedení dokonce dřív než od kraje nebo vlády.

„Řekli jsme si, že situaci nepomůže, když každý večer zavřeme 350 lidí do uzavřeného prostoru divadelního sálu. A to bylo v době, kdy jsme měli naplánovaných šest představení, takže jsme si řekli, že je dohrajeme a žádné další představení nepřidáme,“ dodává Čuba s tím, že momentálně nehodlají přidat žádná představení na měsíce prosinec, leden a únor.

Ušlé zisky divadlu Mír kompenzují online platformy, jako MírPlay či YouTube, na kterých soubor působí. Hlavním příjmem je však vstupné. „Tím, že jsme zavřeli klasické divadlo – na prosinec jsme měli naplánovaných 20 představení, která jsme nakonec nezařadili – tak jsme ztratili zhruba 3 miliony korun na tržbách. A tolik nám online aktivity bohužel nevynesou,“ uvádí Čuba.

Domovská scéna Tří Tygrů se musí opět přeorientovat na platformu MírPlay, kterou si předplatilo zhruba 8 tisíc diváků. „Teď to bude zase boj, protože nám odpadne hlavní zdroj příjmu. A abychom byli v klidu a motor takzvaně běžel, tedy aby nám příjmy z MírPlaye stačily na výrobu pořadů, tak bychom potřebovali zhruba 10 tisíc předplatitelů,“ vysvětluje Čuba.

Utlumení provozu zvažují také v jihomoravském Aqualandu Moravia. Jestli se například kraj rozhodne k omezení volnočasových aktivit, už podle ředitele aquaparku Petra Pavlackého nebude v ekonomice vodního světa hrát příliš významnou roli.

Už se bavíme o tom, jestli provoz neomezíme my sami.
Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu Moravia

„Návštěvnost poklesla a je velmi nízká. Důvod je jasný – pandemická situace a také fakt, že se už lidé nemohou prokazovat testy,“ říká Pavlacký s tím, že náklady na provoz v dnešní době převyšují příjmy. I proto, že je energetická náročnost areálu velmi vysoká.

Během pandemie musel aquapark napouštět a vypouštět své bazény hned pětkrát. Jen samotné napuštění bazénů vyjde na šest až sedm milionů korun. Když se k tomu přidají i náklady na chemii a energie, jde o desítky milionů. Celkem už Aqualand Moravia pandemie připravila o stovky milionů korun.

„Už se bavíme o tom, jestli provoz neomezíme my sami – ať co do času, nebo co do rozlohy. Ty zprávy nejsou vůbec příznivé a na návštěvníky dopadají,“ dodává Pavlacký.

Naopak Vlastislav Novotný, majitel wellness center Infinit, o omezení provozu neuvažuje. „Za žádných okolností teď nechceme zavřít, protože nejsou žádné kompenzace a pokud je proočkovaných přes 70 procent nad 18 let, tak je pořád lepší dělat byznys pro 70 procent lidí než pro nikoho. Když jsme zavřeli, byli jsme ve ztrátě 5 milionů korun měsíčně,“ vysvětluje Novotný.

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) Česko potřebuje plošná opatření kvůli šíření covidu-19. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje. Odmítl proto zasahovat pouze lokálně, protože to podle něj ztrácí smysl. Grolich apeloval na veřejnost, ať se chová zodpovědně, a na vládu, ať přijme konkrétní opatření, která omezí šíření viru. Jsou podle něj potřeba jasná pravidla, která budou platit napříč kraji.

„Buďme trpěliví, zodpovědní, uvidíme, co vláda udělá v pátek. Já ji prosím, ať už doopravdy něco udělá,“ řekl Grolich.

Reklama

Doporučované