Hlavní obsah

Jaká bude „nová“ PPF bez Kellnera? Rok 2022 ukáže, zda si zachová dravost

Foto: Profimedia.cz

Největší česká investiční skupina PPF Group.

Reklama

Skupina PPF zažila přelomový rok, kdy nešťastně zahynul její zakladatel a hlavní spiritus agens Petr Kellner, a zároveň předvedla velké obchody. Příští rok ukáže, kdo nastaví pro tuto jedinou českou globální skupinu nový směr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Těsně před Vánoci zažila skupina PPF velký úspěch. Na valné hromadě Monety se jí podařilo prosadit návrh, aby Moneta koupila skupinu jejích finančních firem kolem Air Bank. I když to bylo na třetí pokus, získala PPF za Air Bank, český a slovenský Home Credit a fintech Benxy dobře zaplaceno.

Úsměv na tváři však nemusí mít jen vedení PPF, ale i šéf Monety Tomáš Spurný, jenž se spojením dostal do první ligy tuzemského bankovnictví. Naopak šéfové velkých českých bank mají důvod k obavám, protože agresivní jízda nové velké banky Moneta/Air Bank bude určitě pokračovat.

Tato transakce přitom letos pro PPF není největším zářezem. V říjnu oznámila jeden z největších prodejů za třicet let své existence. Za desítky miliard korun prodala singapurskému státnímu fondu GIC 30procentní podíl ve své telekomunikační firmě Cetin, která provozuje optické sítě a telekomunikační stožáry ve střední Evropě.

I přes tyto úspěchy však PPF Group za sebou táhne těžkou kouli u nohy, která může z budoucích zisků výraznou část umazat. Skupina Home Credit dostala během pandemie obrovskou ránu a celou skupinu stáhla v roce 2020 do první ztráty v historii, která dosáhla 291 milionů eur (7,42 miliardy korun).

PPF se rychle vrátila k ziskovosti i kvůli drastickým škrtům ve skupině Home Credit, v níž počet zaměstnanců snížila z původních asi 120 tisíc na současných deset tisíc. Celá splátková skupina Home Credit je nyní na prodej. O ruskou část se podle tamních médií zajímá maďarská bankovní skupina OTP.

Rozprodej Home Creditu

Balík filipínského, indonéského, vietnamského a indického Home Creditu zase hledá investora v Asii. A kupec se sonduje i na největším trhu v Číně, který se na ztrátě celé skupiny rodiny Kellnerovy podílel nejvíc. Tvrdá regulace, nové obří kapitálové požadavky a koronavirový přesun zákazníků do online půjček daly tamnímu byznysu Home Creditu velkou ránu. Ta může způsobit, že celý expanzivní příběh neskončí úspěchem, ve který Petr Kellner a menšinový spoluvlastník Home Creditu Jiří Šmejc ještě před pandemií doufali.

Tehdy se spekulovalo o valuacích celé skupiny až ve výši 8 miliard dolarů (180 miliard korun), což bylo i v té době odvážné. Nicméně Home Credit pořád ještě trumfy drží. Jako jediná zahraniční firma v Číně vlastní nebankovní licenci, takže se partner (zřejmě čínský) – byť za nižší valuaci – pravděpodobně brzy najde.

PPF Group

  • Mezinárodní investiční skupina založená v roce 1991 v České republice.
  • Dnes podniká ve 25 zemích v Evropě, Severní Americe a Asii.
  • Hlavními oblastmi podnikání jsou finanční služby, telekomunikace, média, nemovitosti, strojírenství a biotechnologie.
  • Skupina vlastní aktiva ve výši 42,2 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 78 000 lidí (k 31. 12. 2021).
  • Akcionářem je rodina Petra Kellnera (98,93 %), Ladislav Bartoníček (0,535 %) a Jean-Pascal Duvieusart (0,535 %).

Mnohem zajímavější ale bude, kdo vlastně celou skupinu v budoucnu povede. V příštím roce se pravděpodobně dořeší dědické řízení a firmu bude už oficiálně vlastnit Renáta Kellnerová s rodinou.

V letošním roce zatím současný management v čele s Ladislavem Bartoníčkem (menšinovým akcionářem PPF) a finanční ředitelkou Kateřinou Jiráskovou jen dotahoval transakce, u jejichž zrodu stál sám Kellner. Ať už je to zmíněné vytvoření bankovního šampiona z Monety a Air Bank, prodej části Cetinu, nebo nedávný vstup do jachtařského byznysu, kam nainvestovala miliardu korun, či pokračování projektů biotechnologického Sotia.

Nelze přitom předpokládat, že Ladislav Bartoníček bude chtít v hektickém pracovním tempu, které se na něho valí při řízení skupiny PPF, pokračovat i dál. Klíčové bude, kdo bude jeho nástupcem a kdo začne tvořit strategii a dokáže vidět nové příležitosti. Skupina PPF je specifická, protože má poměrně úzké vedení, které dobře funguje i na osobní rovině, takže do ní nezapadne každý.

IT byznys

Pravděpodobné je, že byznys skupiny PPF se bude přesouvat na vyzrálejší trhy západní Evropy a Spojených států. Svědčí o tom nákupy nemovitostí v Americe, naposledy na začátku prosince 2021 nákup administrativního komplexu SouthPark Center v Orlandu na Floridě za 315 milionů dolarů (přes sedm miliard korun) i zmíněné divestice na východních trzích.

PPF v minulosti vždy dokázala překvapit, a proto z ní vznikla jediná globální investiční skupina v Česku. Nový směr možná naznačuje předvánoční akvizice 4,13 procenta akcií v rakouské technologické společnosti S&T za necelou miliardu korun. Nadnárodní skupina S&T, která poskytuje služby v informačních technologiích a ve 33 zemích po celém světě má přes šest tisíc zaměstnanců, se dostala v minulých týdnech do problémů.

Reklama

Doporučované