Hlavní obsah

Česká lůžka „proti covidu“ pro 70 srbských nemocnic. Další míří do Guyany

Foto: ČTK

Firma Linet vyrábí zdravotnická lůžka.

Reklama

Výrobce zdravotnických lůžek Linet dodal přes Světovou banku přes dva tisíce lůžek do srbských nemocnic. Další zakázka nyní putuje do jihoamerické Guyany.

Článek

Tuzemský výrobce zdravotnických lůžek dokončil velkou zakázku nemocničních lůžek do Srbska, kterou si objednala Světová banka.

„Každý kamion musel zkontrolovat a zaplombovat pracovník externí kontrolní společnosti, aby se potvrdilo, že postele mají požadovanou konfiguraci včetně příslušenství a matrací a jsou v potřebném množství. Celkem bylo 76 kamiony přepraveno 2 080 lůžek v celkové hodnotě 5,4 milionu dolarů (120 milionů korun),“ uvedl pro SZ Byznys globální manažer pro klíčové zákazníky Linetu Jiří Plecitý.

Šlo o součást projektu financovaného Světovou bankou s cílem pomoci v boji proti nemoci covid-19, kde se Linet úspěšně zalistoval do katalogu v červnu 2020. Zakázku hradila Světová banka a příjemcem bylo přes 70 srbských nemocnic.

Linet, který patří mezi největší výrobce zdravotnických lůžek na světě, už pro Světovou banku dodával do Moldávie, Mongolska, Zimbabwe, Komorské ostrovy a nyní putuje další zakázka do jihoamerické Guyany.

Linet

- Výrobce sofistikovaných zdravotních lůžek

- Spoluzakladatelem firmy je Zbyněk Frolík (podle časopisu Forbes 30. nejbohatší Čech)

- Společnost vyváží do 150 zemí světa

Stejně jako další firmy trápí Linet zdražování vstupů, kdy ceny materiálů stouply o desítky procent. Přesto Linet podle svého výkonného ředitele Tomáše Koláře udrží solidní ziskovost.

„Díky tomu, že jsme výrobci finálních produktů s vysokou přidanou hodnotou, nebude dopad do ziskovosti tak dramatický jako u byznysu, který pracuje s nízkými maržemi a s nízkou přidanou hodnotou,“ uvedl Kolář.

Pandemie však obecně zvedla poptávku po zdravotnickém materiálu v bohatých zemích a tam, kde byl poddimenzovaný počet lůžek. Linet celkově zvýšil obrat z 287 milionů eur (7 miliard korun) v roce 2019 na 355 milionů eur (8,6 miliard korun) v roce 2020. Zisk EBITDA v roce 2020 činil 85 milionů eur. Za loňský rok se tržby i zisk mírně sníží.

Reklama

Doporučované