Hlavní obsah

Megaobchod Agrofertu nabírá zpoždění. Zkoumá ho antimonopolní úřad EU

Foto: btwcapture, Shutterstock.com

Agrofert sídlí na pražském Chodově.

Reklama

Transakce za bezmála dvacet miliard korun může z tuzemského potravinářsko-chemického konglomerátu udělat druhého největšího výrobce hnojiv v Evropě. Nyní ale obchod prověřuje Evropský antimonopolní úřad.

Článek

Tuzemský holding Agrofert se loni na jaře dohodl s rakouským chemickým koncernem OMV, že koupí jeho divizi dusíkatých hnojiv Borealis. Celý obchod v hodnotě 810 milionů eur (19,2 miliardy korun) měl být dokončen loni v listopadu, ale schvalovací procesy nabraly zpoždění. Minulý týden začal obchod zkoumat Úřad pro hospodářskou soutěž Evropské unie.

„Vedle antimonopolního úřadu EU čekáme ještě na souhlas francouzského ministerstva hospodářství. V tuto chvíli záleží termín uzavření transakce na rychlosti jejich vyjádření,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí Agroferu Pavel Heřmanský.

Evropský antimonopolní úřad rozhodne do 13. března, zda transakci schválí, nebo zahájí hloubkové šetření. Pokud orgány EU pro hospodářskou soutěž dají obchodu zelenou, mohl by se uskutečnit ještě v prvním čtvrtletí roku 2023.

Součástí obchodu je pět výrobních závodů, z nichž jeden je v Rakousku, jeden v Německu, tři ve Francii, a také rozsáhlá prodejní a distribuční síť.

Borealis, vyrábějící hnojiva a další dusíkatou chemii, který je tří čtvrtin vlastněný právě energetickou skupinou OMV a ze čtvrtiny státním fondem z Abú Dhabí, byl na prodej už delší dobu. Původně se jeho akcionáři dohodli se společností EuroChem, která patří ruskému byznysmenovi Andreji Melničenkovi. Ten se ale jako řada dalších oligarchů po ruské invazi na Ukrajině dostal na mezinárodní sankční seznamy a z obchodu za 455 milionů eur tak sešlo.

Mezitím hodnota Borealisu výrazně vzrostla kvůli růstu cen hnojiv, takže Agrofert v druhém kole vyhrál s nabídkou ve výši 810 milionů eur. „Ano, smluvní podmínky zůstávají neměnné. Finální cena se bude řídit stavem společnosti k datu vypořádání transakce, které v tuto chvíli přesně neznáme,“ dodal Heřmanský.

Nechceme diktát Bruselu a Prahy

Proti transakci se ale v loňském roce v rakouském zemědělství zvedl ostrý odpor. Dolnorakouský svaz zemědělců si stěžoval u orgánů Evropské unie a trvá například na požadavku, aby v Rakousku byl přijat zákon o ochraně investic.

„Obchod s Borealisem jasně ukazuje, že o rozhodnutí ve prospěch rakouské společnosti a o otázce bezpečnosti dodávek pro Rakušany rozhoduje v Bruselu a v Paříži, a ne u nás. Tuto situaci je třeba změnit,“ uvedli pro Salzburger Nachrichten předseda Bauernbundu Stephan Pernkopf (ÖVP) a ředitel Bauernbundu Paul Nemecek. Svaz zemědělců si také najal německou právní kancelář, aby proti prodeji bojovala před evropskými kartelovými úřady.

Zemědělcům vadí, že bezpečnost zásobování v Rakousku by byla zcela závislá na rozhodování „českého konglomerátu“. Koncern totiž dodává hnojiva většině tamních farmářů.

Agrofert v Rakousku žádný souhlas regulátora nepotřeboval. „Na základě schůzek na různých úrovních můžeme říci, že zde máme dobré vztahy a podporu, ať už jde o úroveň federální, spolkových zemí či například města Linz,“ říká Heřmanský.

„Vždy zdůrazňujeme, že nám jde o zachování výroby hnojiv v Rakousku, její rozvoj a podporu tamních zemědělců. Politická vyjádření konkrétních zástupců Dolnorakouského svazu zemědělců podle našeho názoru neodrážejí rakouský postoj k této transakci,“ dodal.

Převzetím výroby hnojiv Borealis by Agrofert zdvojnásobil svou výrobu hnojiv a zvýšil počet zaměstnanců v tomto odvětví ze současných 3200 na více než pět tisíc. S produkcí osm milionů tun ročně by se však stále jednalo pouze o druhé místo v Evropě za norským výrobcem Yara se 14 miliony tun ročně.

Reklama

Doporučované