Hlavní obsah

Miliardář pod tlakem. Kvůli vysokým dluhům rozprodává majetek

Foto: ČTK

Radovan Vítek na snímku z roku 2011.

Reklama

Skupina CPI Property Group realitního byznysmena Radovana Vítka nabízí množství svých nemovitostí k prodeji. Potřebuje získat desítky miliard korun, aby snížila své zadlužení.

Článek

Radovan Vítek tentokrát své obchody nenačasoval ideálně. Zatímco po minulé krizi využil příležitostí a předvedl akviziční jízdu, která velikost jeho realitní skupiny CPI Property Group znásobila, dnes musí prodávat.

Důvodem jsou nákupy velkého rakouského developera Immofinanz a s ním propojeného developera S Immo, kvůli nimž se skupina výrazně zadlužila. Nyní ceny kancelářských nemovitostí klesají a o polovinu také klesla hodnota akcií Immofinanz na vídeňské burze. Zadlužení skupiny Radovana Vítka tak výrazně narostlo.

„V krátké době jsme koupili dvě rakouské společnosti za osm miliard eur (190 miliard korun). Nyní dochází k přirozenému pročištění portfolia,“ uvedl mluvčí skupiny CPI Property Group Jakub Velen.

Podle informací SZ Byznys z několika zdrojů v současnosti Radovan Vítek na trhu nabízí například areál pro výstavbu více než tisícovky bytů v Praze Hostivaři. Za projekt nazvaný Pragovka by Vítkova skupina ráda utržila nejméně jednu miliardu korun.

Zajímavostí je, že projekt pochází ještě z dědictví po realitní skupině Orco, která během minulé krize nezvládla vysoké dluhy a velká část jejího majetku skončila u Vítka.

Vysoké zadlužení

K mání je též velký projekt Mlýnec na výstavbu skladů a výrobních hal. Nachází se u dálnice D5 poblíž Tachova na místě bývalého armádního cvičiště. Průmyslové nemovitosti patří i za současné situace na realitním trhu mezi nejžádanější aktiva.

Vítek prodává také projekt Žižkovské zahrady ve stejnojmenné pražské čtvrti, kde se mají postavit více než dvě stovky bytů. „Je to zatím velmi drahé. Za nabízenou cenu to nekoupíme a počkáme, až se cena sníží,“ uvedl pro SZ Byznys investiční manažer pod podmínkou anonymity.

Ze zahraničních majetků nabízí realitní miliardář na trhu například lyžařské středisko v Crans-Montaně.

Podle posledních zveřejněných údajů dosahovalo zadlužení Vítkovy skupiny na konci třetího čtvrtletí loňského roku téměř 48,6 procenta, tedy velmi vysoké hodnoty. Jde o poměr dluhu k hodnotě majetku a skupina se ho nyní snaží co nejrychleji vylepšit prodejem majetku, čas však hraje proti ní.

Loňské rozprodeje CPI PG

  • S prodejem majetku v rámci snahy o snížení dluhu začala CPI PG již loni. V Česku prodala tři obchodní centra v Českých Budějovicích a Jihlavě slovenské společnosti 365.invest ze skupiny J&T.
  • Následně CPI PG za 1,5 miliardy korun prodala velký pozemek v Praze na Klíčově americkému Microsoftu.
  • V září následovala transakce uskutečněná mezi CPI PG a rakouskou firmou Immofinanz, kterou Vítek rovněž ovládá. Z CPI do Immofinanzu se přesunul soubor maloobchodních nemovitostí za zhruba osm miliard korun kvůli snížení zadlužení CPI PG.
  • Rozsáhlý zásobník pozemků má CPI PG v pražské lokalitě Bubny. Plánuje tam výstavbu celé nové čtvrti. Lokalitou bude procházet dráha na Letiště Václava Havla, u nedaleké stanice metra Vltavská má vyrůst budova Vltavské filharmonie. Podle dostupných informací však tyto lukrativní parcely v současnosti zatím na prodej nejsou.

Na klesajícím trhu se snižuje hodnota nemovitostí, takže podíl dluhu na hodnotě majetku roste. Akcie společnosti Immofinanz se dnes obchodují za zhruba 12 eur, přičemž minulý rok, kdy Vítek nakupoval, se obchodovaly za 23 eur. Volný pád zažily i akcie S Immo a největší ránu dostaly akcie společnosti Globalworth, která vlastní kancelářské budovy v Polsku a Rumunsku a ve které je CPI PG s necelými třiceti procenty největším akcionářem. Jen za poslední rok se jejich hodnota zřítila o polovinu na současných 2,73 eura za akcii.

Současnou výši dluhů nechce CPI PG komentovat. „Míru zadlužení i valuaci budov zveřejníme v rámci výroční zprávy na konci března,“ uvedl mluvčí Velen.

Situaci na trzích komplikuje zejména fakt, že v posledním roce začaly zvedat úrokové sazby hlavní světové centrální banky včetně Evropské centrální banky, takže půjčit si je mnohem nákladnější než v minulé dekádě, kdy byly peníze „zadarmo“.

Finální pročištění

CPI PG tak už loni oznámila, že pracuje na výprodeji portfolia v hodnotě přes dvě miliardy eur (47 miliard korun). Celkově skupina připravuje k prodeji přibližně 30 nemovitostí, mezi něž patří kanceláře, maloobchodní budovy, hotely, rezidenční nemovitosti i pozemky. Chlubila se přitom, že dosud prodávala „nad účetní hodnotou“, což by se jí na klesajícím trhu už nemuselo v budoucnu povést.

Velkou akvizici rakouských nemovitostních firem Immofinanz a S Immo financovala do velké míry překlenovacími úvěry, které jsou dražší. Pokles cen nemovitostí a vyšší náklady na půjčení peněz jsou tedy toxický koktejl.

Skupina CPI PG vlastní rozsáhlé majetky nejen v Česku, ale i v Německu, Rakousku, Itálii a dalších státech. Je zřejmé, že v příštích měsících se Vítkova skupina, která vzešla z nepřátelského převzetí družstva Včela v 90. letech, výrazně změní.

Reklama

Doporučované