Hlavní obsah

Musk plní slib a prodal další akcie Tesly. Dostal za ně miliardu

Foto: Naresh111, Shutterstock.com

Elon Musk podle všeho plní slib

Reklama

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk prodal dalších 934 091 akcií firmy, za které utržil 1,01 miliardy dolarů (22,8 miliardy Kč). Vyplývá to ze čtvrteční zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Článek

Nejbohatší člověk na světě se už z daňových důvodů zbavil asi deseti milionů akcií své firmy, celkem za ně získal zhruba 11 miliard dolarů.

Musk nechal začátkem listopadu uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent ze svého 17procentního podílu v Tesle, aby zaplatil vyšší daně. Slíbil tehdy, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií. Aby svého cíle dosáhl, musí se Musk zbavit ještě dalších akcií, uvedla agentura DPA.

Hodnota Muskova majetku se nyní odhaduje na 285 miliard dolarů (6,4 bilionu Kč). Do velké míry ho ale tvoří právě akcie, které se daní teprve při prodeji. V Tesle je Musk největším akcionářem.

Tržní hodnota Tesly v říjnu poprvé překonala hranici bilionu dolarů. Za minulý měsíc její akcie oslabily o 11 procent, ve čtvrtek zakončily na ceně 1084,60 dolaru.

Co je společnost Tesla?

– Společnost Tesla je americká automobilka, která vyrábí hlavně elektrické vozy. Je současně i energetickou společností.

– Sídlí v Palo Alto v Kalifornii.

– Dalšími produkty Tesly jsou domáčí úložiště energie Powerwall, komerční úložiště Powerpack a solární střešní tašky.

– Firmu založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning v roce 2003. Dostala jméno po elektroinženýrovi a fyzikovi Nikolu Teslovi.

Reklama

Doporučované