Hlavní obsah

Největší úspěch českého miliardáře v ohrožení. Konkurenti ho chtějí překazit

Foto: KKCG

Pro Karla Komárka je získání britské Národní loterie životní úspěch.

Reklama

Neúspěšní uchazeči o licenci na britskou Národní loterii zpochybňují rozhodnutí Komise pro hazardní hry. Ta přiznala vítězství firmě Allwyn českého byznysmena Karla Komárka.

Článek

Česká hazardní skupina Allwyn podnikatele Karla Komárka získala před měsícem licenci na provozování britské Národní loterie. Výběrová komise ji vybrala jako nejlepšího kandidáta. Dosavadnímu provozovateli loterie, britské společnosti Camelot, vyprší licence v roce 2024.

Od té doby padly už tři žaloby, které Komárkovo vítězství zpochybňují. Jako poslední před pár dny podala žalobu na Komisi pro hazardní hry společnost IGT. Firmě, která je jedním z technologických partnerů Camelotu, se nelíbí, že se už na lukrativním byznysu nebude podílet.

Ve své žalobě podle deníku The Times napadá, že regulátor změnil pravidla v neprospěch stávajících provozovatelů. Kromě zrušení rozhodnutí komise se společnost IGT snaží požadovat náhradu škody související s ušlým ziskem.

Komárek, který vlastní loterijní společnost Allwyn, se k žalobám nechce vyjadřovat. „Vzhledem ke stále probíhajícímu výběrovému řízení nemůžeme podle pravidel soutěže cokoliv komentovat,“ uvedla ředitelka komunikace Komárkovy skupiny KKCG Dana Dvořáková.

Životní úspěch

Společnost Allwyn, někdejší Sazka Entertainment, se stala takzvaným preferovaným žadatelem o licenci v polovině března. Pouze v případě, že by nesplnila podmínky nebo by některý z oponentů ze závažných důvodů napadl výsledek, tak by licenci získala společnost Camelot, která je takzvaným záložním žadatelem a která loterii provozuje 28 let. Nová licence bude platit 10 let.

Toho se snaží současný provozovatel loterie Camelot využít. Podal námitku proti zadání veřejné zakázky, v níž tvrdí, že během výběrového řízení došlo k porušení pravidel, a také žalobu na soudní přezkum, která vyžaduje, aby soud posoudil, zda rozhodnutí veřejného orgánu pochybilo.

Žaloba společnosti Camelot tvrdí, že při posuzování byl zanedbán „rizikový faktor“, jenž se obvykle uplatňuje na nabídky účastníků a který ovlivňuje 15 procent konečného výsledku. Podle kanadského Camelotu je rozhodnutí komise „velmi špatné“.

Ke Camelotu se následně připojila i firma Northern & Shell, kterou vlastní britský byznysmen Richard Desmond, provozovatel The Health Lottery a majitel řady pornografických titulů a časopisů o celebritách. Ta přitom nikdy oficiálně svou účast ve čtvrté loterijní soutěži neoznámila.

Soutěž o další licenci Národní loterie, která odstartovala v roce 2020, byla jednou z nejtvrdších od jejího spuštění v roce 1994. Patří mezi nejcennější státní zakázky nabízené soukromým uchazečům.

Od svého spuštění v roce 1994 podpořila přes 660 tisíc dobročinných projektů více než 45 miliardami liber (1,3 bilionu korun) a vytvořila více než 6 300 nových milionářů. Firma Allwyn se v rámci své nabídky zavázala, že v příštím desetiletí věnuje na dobročinné účely 38 miliard liber.

Společnosti Allwyn a Camelot, jež byly považovány za hlavní favority na vítězství v tendru, už před oznámením výsledku vybraly právníky na právní spory, které by mohly následovat. Kdyby některá z firem se svou žalobou uspěla v napadení vítězství českého Allwynu, mohla by se soutěž vrátit znovu na začátek.

Není to poprvé, co byl výsledek soutěže Národní loterie napaden. Miliardář Richard Branson zvažoval zahájení soudního přezkumu v roce 2000, kdy společnost Camelot získala druhou loterijní licenci, ale ustoupil od toho s tím, že by mohla být poškozena důvěryhodnost loterie.

Kromě Allwynu se soutěže na získání licence zúčastnily také italská Sisal Spa, současný provozovatel Camelot UK Lotteries a společnost The New Lottery Company.

Loterijní kolos

Andrew Rhodes, výkonný ředitel Komise pro hazardní hry, po vyhlášení výsledků uvedl, že je přesvědčen o úspěchu, který výběr Allwynu přinese. Podle něj se výběrem společnosti s českými vlastníky zvýší výběr prostředků na dobročinné účely.

Provozování Národní loterie je jednou z nejlukrativnějších vládních zakázek ve Velké Británii. Zároveň jde o jednu z největších loterií na světě. V minulém účetním roce dosáhly tržby 8,3 miliardy liber (v přepočtu 245 miliard korun) a na charitu a dobročinné účely loterie darovala 1,9 miliardy liber.

Společnost Allwyn, kterou vlastní český miliardář Karel Komárek, provozuje loterie v České republice, Řecku, na Kypru, v Itálii a Rakousku. Pro vedení své nabídky najala britské podnikatelské těžké váhy, včetně sira Keitha Millse, který řídil vítěznou nabídku Londýna na olympijské hry v roce 2012, nebo bývalého šéfa společnosti Sainsbury’s Justina Kinga.

Reklama

Doporučované