Hlavní obsah

„Máme přistřižená křídla“. České 3D tiskárny rostly o desetinu, chtěly víc

Josef Průša, šéf firmy Prusa Research.

Reklama

Tuzemský výrobce 3D tiskáren Prusa Research v loňském roce vyrostl o deset procent a utržil 2,5 miliardy korun. Zisk EBITDA pak dosáhl 600 milionů korun.

Článek

Firma Prusa Research, která vyrábí a prodává 3D tiskárny, rostla i v loňském roce. „Nejsme úplně spokojení. V roce 2021 jsme rostli jen o deset procent. Budeme mít obrat 2,5 miliardy korun,“ řekl pro SZ Byznys šéf a zakladatel Prusa Research Josef Průša.

Podstatně se zvýšila i ziskovost firmy založené teprve před deseti lety. „EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů, pozn. red.) byl za loňský rok 600 milionů korun. Cítíme ale, jako bychom měli přistřižená křídla tím, že nejsou materiály, nejsou mikročipy a veškeré dodávky jsou po covidu-19 stále ještě nabourané,“ dodal Průša, který už patří do žebříčku stovky nejbohatších Čechů.

Pražská firma se proto snaží zabezpečit vlastní výrobu materiálů nebo efektivněji pracovat se stávajícími. K produkci některých součástek začala používat plastový materiál, který zbyde jako odpad při výrobě. „Právě jsme otevřeli osazování plošných spojů a přemýšlíme o strategické investici na další z materiálů, který potřebujeme,“ dodal Průša, který ve firmě vlastní 42,5procentní podíl.

Prusa Research loni expandovala a koupila 80procentní podíl v královéhradecké firmě Trilab, která se zabývá vývojem a výrobou 3D tiskáren pro podniky. Ve firmě tak pracuje dohromady už přes 600 lidí.

Josef Průša začal podnikat před deseti lety ve sklepě na pražském Smíchově. Dnes jeho společnost Prusa Research patří mezi největší výrobce 3D tiskáren na světě a své produkty dodává například firmě SpaceX Elona Muska, agentuře NASA nebo americké univerzitě MIT.

V roce 2020 firma dosáhla tržeb 2,2 miliardy korun a zisku EBITDA 507 milionů korun. Vyrobila přes 100 tisíc tiskáren a více než 500 tun náplní do nich.

Raketový růst letos vynesl Průšovi titul EY Podnikatel roku. K úspěchu svou firmu dovedl bez investorů, naopak sám v poslední době investuje do startupů, a další akvizice v zahraničí plánuje údajně už brzy.

Reklama

Doporučované