Hlavní obsah

Skupina Sazka se přejmenovala. Chce být globální

Foto: ČTK/KKCG

Majitel Sazka Entertainment Karel Komárek.

Panevropský provozovatel loterie Sazka Entertainment, kterého ovládá tuzemský miliardář Karel Komárek, se v rámci svých globálních ambicí přejmenovává na Allwyn.

Článek

Společnost Sazka Entertainment, která provozuje loterie kromě Česka i v Rakousku, Řecku či v Itálii, se přejmenovala na Allwyn. Tento název dosud používala pro své aktivity ve Velké Británii.

Majitel loterijní skupiny Sazka Entertainment Karel Komárek změnu zdůvodňuje tak, že jeho firma má globální ambice a potřebuje jiné jméno. „Tato změna přichází v souvislosti s tím, že se firma mění z celoevropského provozovatele loterií na globální společnost,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

Sazka

  • SAZKA a. s. je součástí skupiny KKCG.
  • Společnost je také součástí mezinárodního loterního holdingu Allwyn. Mateřská skupina Allwyn provozuje loterie také v Rakousku, Řecku, na Kypru a v Itálii a od roku 2024 se stane také provozovatelem britské Národní loterie. Na konci roku 2022 se domluvila také na převzetí firmy Camelot LS Group, která provozuje loterii v americkém státě Illinois.
  • Společnost je největší a nejstarší loterijní společnost v České republice.
  • K 31. 12. 2022 měla 506 zaměstnanců.
  • V roce 2022 dosáhla společnost zisku před zdaněním ve výši 2,2 miliardy korun.
  • Celková výše vsazených částek u společnosti byla 26,3 miliardy korun.
  • Sazka má 7600 prodejních míst.

Allwyn si zachová své ikonické místní značky, takže v Česku zůstane jméno sázkové firmy stejné jako dosud.

Společnost Allwyn je provozovatelem loterií či digitálních her, přičemž v jejích dceřiných společnostech se protočí sázky v hodnotě více než 16 miliard eur (407 miliard korun). Allwyn je jednou z největších a nejrychleji rostoucích společností v Evropě. Provozuje loterie na domácím českém trhu a kromě toho v Rakousku Casinos Austria, firmu OPAP v Řecku a na Kypru či Lotto Gioco' Italia v Itálii.

Národní loterie

V současnosti usiluje o získání licence na provozování britské národní loterie, kde soutěží se společnostmi Camelot UK, italskou firmou Sisal a Northern & Shell Group. Firma proto nejprve změnila své jméno v Británii, aby zvýšila své šance na úspěch. O vítězi na provozování národní loterie se rozhodne v příštím roce.

Poslední posilou, která má Komárkově firmě ve Velké Británii pomoci, je lord Sebastian Coe, čtyřnásobný olympijský medailista, který byl jmenován do správní rady s cílem posílit její „mezinárodní perspektivu“.

Šance na zisk licence a také globální expanzi na americký trh mělo podpořit i partnerství s americkou private equity společností Apollo Global, která do Komárkovy firmy zainvestovala 500 milionů eur (13,25 miliardy korun). Stalo se tak formou investice do nově založené společnosti Sazka Entertainment, dceřiné společnosti KKCG, která se po dokončení transakce stala stoprocentním vlastníkem Sazka Group.

Čistý zisk sázkové společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka v prvním pololetí meziročně vzrostl více než čtyřnásobně na 177,1 milionu eur (4,5 miliardy korun). Hrubé tržby z přijatých sázek stouply o 94 procent na 1,27 miliardy eur (32,2 miliardy korun).

Karel Komárek

  • Jeden z nejbohatších Čechů, stejně jako jeho sestra Jitka.
  • Je vlastníkem skupiny KKCG, kterou založil v roce 1995.
  • KKCG má čtyři „nohy“: herní průmysl, ropu a zemní plyn, informační technologie, nemovitosti.
  • Do KKCG patří například Sazka Group, MND nebo AutoCont.
  • Loni byl časopisem Forbes vyhlášen jako 304. nejbohatší muž planety. Jeho majetek měl mít hodnotu 7,7 mld. dolarů.
  • Komárek založil i nadaci Karel Komárek Family Foundation.
Související témata:

Doporučované