Hlavní obsah

Obrat na vládě: Nový tým chystá strop pro ceny energií

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Nejlevnější energii produkují jaderné elektrárny, pokud se stát s výrobci dohodne, mohou se k ní čeští spotřebitelé dostat za výhodnější cenu. Il. foto.

Reklama

Česká vláda narychlo chystá lék na drahé energie. Směřuje se k zastropování ceny pro spotřebitele, byť právě tento krok politici donedávna striktně odmítali.

Článek

Přístup vládnoucích politiků k energetické krizi se minulý týden změnil. Až donedávna se hledáním zbraní proti energetické drahotě zabýval hlavně ministr průmyslu Jozef Síkela. Řešení viděl v kompenzacích vysokých cen pro domácnosti, zrušení poplatků za obnovitelné zdroje a omezené podpoře průmyslu.

Jenomže se ukázalo, že to nestačí. Před pár dny proto rozhodl premiér Petr Fiala, že celá problematika energetické krize přejde přímo pod Úřad vlády. V přístupu politiků došlo k radikálnímu obratu. Podle nyní narychlo připravovaných scénářů se mají ceny pro všechny spotřebitele zastropovat.

Strop na šesti až deseti korunách

Zlomem se stalo vytvoření speciálního pracovního týmu pod Úřadem vlády. Ten se poprvé sešel koncem minulého týdne. A hned na první schůzce se začaly dít věci.

Členové týmu začali chystat modely zastropování cen elektřiny pro české spotřebitele. K levnější energii by se podle dosavadního stavu jednání měly dostat jak domácnosti, tak firmy i státní kritická infrastruktura, jako jsou České dráhy, nemocnice či sociální ústavy. Vládní zmocněnci zvažují i modely pro zastropování cen plynu.

Cestou ke zlevnění elektřiny má být dohoda státu se třemi velkými výrobci – skupinami ČEZ, Sev.en Energy a EPH – o levnějším prodeji části jejich produkce na českém trhu. Jde tedy o podobný model, jaký k regulaci ceny volí Francie. Případně, jaký se snaží zavést od začátku příštího roku Slovensko.

„O takové dohodě se nyní vede s výrobci diskuse, jednání je poměrně daleko. Je to komplikované, spousta věcí se ještě může změnit. Zásadním bodem je ale zastropování cen elektřiny tak, aby cena pro koncového zákazníka vycházela na šest až deset korun za kilowatthodinu,“ říká premiérův poradce, ekonom Štěpán Křeček.

Připravuje se tak řešení, které donedávna označovali čeští politici za nereálné. Výhradně český scénář má fungovat jako záložní plán pro případ, že chystaná schůzka ekonomických ministrů členských států Evropské unie nenajde společný plán na snížení cen.

Všichni hráči na hřišti

„Donedávna jsem byl s přístupem vlády k energetické krizi kritický, v posledních dnech jsem spokojen. Tým kolem premiéra připravuje racionální řešení,“ prohlásil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Muž, který se před dvěma týdny stal tváří „hejtmanské rebelie“ – tedy radikálního prohlášení Asociace krajů, v němž hejtmani bez ohledu na politickou příslušnost požadovali regulaci cen elektřiny a zřízení státního obchodníka, který by nakupoval energie pro veřejný sektor.

„Konečně se podařilo do hry vtáhnout všechny podstatné hráče,“ komentuje běžící jednání Kuba.

V nově zřízeném týmu jsou zástupci premiérova úřadu, několika ministerstev, výrobců elektřiny, obchodníků s energiemi, krajů, obcí i zaměstnavatelských asociací.

Detaily jednání nechtějí zatím aktéři komentovat. „Jednání se skutečně zintenzivnila, čekáme na řešení,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Rozeběhly se nově nějaké práce, na komentář je ale zatím brzy,“ přizvukuje šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle informací SZ Byznys je však jednání o dohodě s výrobci v pokročilé fázi, všechny tři klíčové firmy jsou s přímým prodejem levnější elektřiny na českém trhu předběžně svolné. Ostatně i pro ně to může být výhodné. Sice by se připravily o část zisku, který mají z prodeje levněji vyrobené elektřiny za vysoké tržní ceny, zato by se zbavily starostí s nevypočitatelnými výkyvy burzy, skládáním obrovských záloh na vypořádání budoucích obchodů (ty už ani jeden z domácích hráčů není schopen zvládnout bez státních půjček) a navíc by se tak vyvlékly z hrozby mimořádné „válečné“ daně.

Dohoda je však právně komplikovaná, zvláště v případě nejdůležitějšího z účastníků, skupiny ČEZ. Oba menší výrobci elektřiny mají jasně definované soukromé akcionáře, s nimiž je možné se domluvit: skupinu Sev.en ovládá Pavel Tykač, holding EPH Daniel Křetínský. ČEZ sice kontroluje ze 70 procent stát, avšak zbytek akcií je rozptýlen mezi tisíce drobných podílníků. A od těch hrozí v případě dobrovolného snížení zisku firmy žaloby na management.

Podobně skončilo žalobami rozhodnutí francouzské vlády, aby rovněž polostátní-polosoukromá tamní společnost EdF při energetické krizi zvedla objem elektřiny prodávané za regulovanou cenu.

Podle dostupných informací se kvůli ČEZ nyní narychlo chystá speciální právní norma, která má management firmy před případnými žalobami minoritářů ochránit.

Doladit je třeba spoustu dalších praktických detailů: je třeba zmapovat, jak mají obchodníci, firmy i veřejný sektor dosud nakoupenou elektřinu a kolik regulované energie bude třeba zajistit. Je třeba vyřešit, jak se postavit k obchodníkům i velkým spotřebitelům z řad průmyslníků, krajů či obcí, kteří v posledních týdnech energii za extrémní ceny nakoupili, a nyní by byli vůči spotřebitelům s dodávkou za regulovanou cenu znevýhodněni.

Evropský lék?

České řešení také musí být v souladu s rozhodováním na unijní úrovni, které samo české předsednictví navrhlo.

Tento pátek budou o evropských zbraních na energetickou krizi jednat ministři členských států v Bruselu. Ještě minulý týden prohlašovali jak premiér Petr Fiala, tak ministr průmyslu Jozef Síkela, že spoléhají hlavně na celounijní postup.

Znalci energetické problematiky oslovení SZ Byznys se však shodují, že od páteční schůzky se nedají čekat rychlé a reálné recepty. Pozice jednotlivých vlád jsou rozdílné. Český návrh na zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny se podle prosakujících informací příliš nelíbí ani špičkám Evropské komise ani vládám sousedních států. Hlavně proto, že by nemotivoval ke snížení spotřeby plynu a mohl by tak být motorem k ještě větší poptávce.

Na druhou stranu české předsednictví považuje za nereálný bruselský návrh na zastropování cen ruského plynu importovaného plynovody. Spory se dají čekat i ohledně budoucnosti emisních povolenek.

Je tak velmi pravděpodobné, že český národní scénář bude nutný.

Promarněný čas

Zřízení speciálního týmu pod Úřadem vlády ukazuje, že premiér – nepochybně i pod tlakem části své vlastní strany – přestal důvěřovat dosavadnímu správci energetické agendy, ministru průmyslu Síkelovi. Ten sice ve svých vystoupeních v posledních dnech několikrát ujistil, že jeho resort na scénářích regulace cen energií už delší dobu pracuje, těžko se tomu ale dá věřit.

Až donedávna všichni vládní politici zastropování či regulaci cen vylučovali. Teprve po zřízení energetického týmu pod Úřadem vlády začal stát shromažďovat data nutná pro namodelování regulačních scénářů. Až minulý čtvrtek zadal Úřad vlády poradenské firmě E&Y zpracování analýzy právních možností k zastropování cen. A začala také řízená koordinace mezi jednotlivými ministerstvy, mezi něž je problematika rozprostřena.

Členové nového energetického týmu oslovení SZ Byznys se v důvěrných rozhovorech shodují, že neformálním hlavním koordinátorem a motorem běžících jednání se stal premiérův poradce pro e-government a digitální transformaci Zdeněk Zajíček, který během své kariéry prošel jako náměstek Ministerstvy financí, vnitra i spravedlnosti. Právě ten tak fakticky převzal Síkelovu roli při řešení krize.

Radikální obrat v přístupu vlády ke krizi způsobily především cenové rekordy na trzích s elektřinou i plynem z přelomu předminulého a minulého týdne. Řada politiků v Česku i dalších unijních zemích poté začala mluvit o selhání či kolapsu trhu, což zvedlo chuť k regulačním zásahům a zastropování cen i v Česku. Na vládu navíc začali tvrdě tlačit i zástupci zaměstnavatelů – Hospodářská komora a Svaz průmyslu, mezi jejichž členy přibývá firem neschopných vysoké ceny ustát. Svou roli sehrálo i zmíněné prohlášení Asociace krajů z 26. srpna.

Nespokojenost s přístupem vlády a malou akceschopností ministra průmyslu začala růst i mezi politiky koaličních stran: rozhodnější zásah proti růstu cen v posledním týdnu otevřeně žádal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pohrozil demisí, nedokáže-li stát zajistit energie pro nemocnice, pirátský senátor Lukáš Wagenknecht vyzval k „rychlým opatřením v řádu týdnů“ v dopise premiérovi z minulého pátku.

Poslední výstrahou o neudržitelnosti dosavadního přístupu pak byla sobotní demonstrace nespokojených občanů na Václavském náměstí v Praze.

První výsledek jednání speciálního energetického týmu by měl být znám už příští týden. Politici chtějí počkat na výsledky páteční unijní ministerské schůzky v Bruselu.

„Pokud ta nepřinese celounijní řešení – což popravdě nečekám – měl by být po víkendu oznámen český scénář,“ řekl pro SZ Byznys jeden z přímých účastníků jednání.

Reklama

Doporučované