Hlavní obsah

Cash Only: Energetická krize postupuje a ERÚ neohlídá ani svého dodavatele

Foto: Profimedia.cz

Pikantní je, že ERÚ teprve před dvěma měsíci prováděl rozsáhlé šetření mezi energetickými obchodníky.

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Není to ekonomická událost týdne, ale přinejmenším doma v Česku to za posledních sedm dní jasně vévodí žebříčku byznysových kuriozit. Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) zkrachoval jeho vlastní dodavatel energie.

Konec téměř neznámého hráče Microenergy oznámil operátor trhu OTE v pondělí odpoledne. Zdánlivě nejde o nic pozoruhodného – padla firma s pouhými 760 klienty, kteří přecházejí k dodavatelům poslední instance. Něco takového neotřese trhem a nezpůsobí vlnu paniky, s říjnovým pádem Bohemia Energy s jeho 900 tisíci odběrnými místy na elektřinu i plyn je to nesrovnatelné. Ale o lecčems to vypovídá.

Microenergy sice sídlí na prestižní adrese v pražském Burzovním paláci, je to ale sotva dva roky staré eseróčko s 200tisícovým kapitálem, které vlastní Luboš Daniel. Pan Daniel je bývalým technickým šéfem v bezpečnostní službě Securitas, od začátku letošního roku ředitel brněnské firmy Synerga, která dodává řídící systémy pro energetiku v budovách.

Jeho soukromá firmička se dokázala i přes krátkou historii luxusně uchytit na trhu hlavně u odběratelů z veřejného sektoru. Jak upozornily Hospodářské noviny, kromě ERÚ dodávala také třeba Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Všeobecné zdravotní pojišťovně a hned několika městům, například Kadani nebo Písku.

Pikantní je, že ERÚ teprve před dvěma měsíci – právě v reakci na pád Bohemia Energy - prováděl rozsáhlé šetření mezi energetickými obchodníky a zjišťoval, zda jsou před výkyvy trhu dostatečně zabezpečení, zda mají energii pro klienty zajištěnou předběžnými kontrakty, případně zda mají dostatečné kapitálové zajištění pro případ, že budou muset dokupovat za extrémně rostoucí ceny. Akce měla ochránit zákazníky a vyřadit z trhu příliš riskující hráče, aby se zabránilo dalším otřesům. Jak se ukazuje, není ERÚ schopen v tomto směru zkontrolovat ani svého vlastního dodavatele.

Šetření je sice uzavřené, s výsledky ale evidentně nikdo nepracuje. „Výsledky jsou interní, seznámili jsme s nimi končící vládu, některá zjištění se řeší,“ říká pouze mluvčí úřadu Michal Kebort.

Podle kusých neoficiálních informací z ERÚ úřad sice u necelých dvou desítek obchodníků zjistil nedostatky v risk managementu, nemůže je ale zveřejnit, aby si nevykoledoval žaloby za poškození jejich důvěryhodnosti na trhu. A nemá ani páky, jak po nich změnu obchodní politiky vyžadovat.

Sám ERÚ se při vypisování veřejné zakázky na zásobování své centrály v Jihlavě (další dvě budovy v Praze a Ostravě si pronajímá i s dodávkou energií) řídí prakticky jediným kritériem, a to cenou. Risk management zájemců o dodávky nebere v úvahu, mohli by ho vinit z diskriminačního přístupu. Ostatně, jak mi řekl v neformálním rozhovoru jeden z úředníků – „Jak chcete testovat zajištění v situaci, kdy energie na burzách skáčou tak, jak si to ještě nedávno neuměl nikdo ani představit? Na to se nikdo zahedgovat nemůže.“

Na dokreslení jeho slov vyletěla tento týden cena referenčního evropského termínového kontraktu na zemní plyn na historický rekord 145 eur za megawatthodinu a povolenky se stále většinu času drží na donedávna zcela nemyslitelné úrovni kolem 85 eur za tunu emisí. Cenový masakr na energetickém trhu nekončí a další krachy obchodníků s elektřinou či plynem budou nevyhnutelně následovat.

Zajímají vás novinky o regulaci digitálních gigantů, trendy na realitním trhu nebo investiční strategie těch nejbohatších? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované