Hlavní obsah

Cash Only: FIFA jde tam, kde jsou peníze. Šampionát ukazuje vývoj ekonomiky

Foto: Profimedia.cz

FIFA jde tam, kde jsou peníze, což byl i případ pořadatelství Kataru. (ilustrační foto)

Reklama

Rychlejší růst ekonomik v rozvíjejících se zemích se shoduje s obdobím, kdy FIFA začala vybírat pořadatele mimo tradiční fotbalové bašty.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Bývalý britský ministr financí a šéf správy majetku jedné z největších světových bank Goldman Sachs Jim O'Neill v roce 2001 vymyslel akronym BRICS, aby popsal rychle rostoucí ekonomiky: Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, k nimž se později přidala Jihoafrická republika.

Ve státech BRICS žije přes čtyřicet procent světové populace a pokouší se vytvořit konkurenční blok ke skupině vyspělých zemí G7. Založily svou rozvojovou banku, ve finančních krizích sdílejí své devizové rezervy a pokoušejí se i o vlastní platební systém. Poslední summit měly letos v červenci v Číně.

Není pak náhodou, že fotbalový šampionát, tedy nejsledovanější sportovní událost na světě, která se koná jednou za čtyři roky, postupně hostily Jihoafrická republika (2010), Brazílie (2014) a Rusko (2018). Současné mistrovství v Kataru se koná v další rychle bohatnoucí ekonomice, maličkém Kataru.

Kvůli pandemii a také ruské invazi na Ukrajině se však geopolitická situace výrazně změnila. I ty největší a nejmocnější země na světě jako Spojené státy se zaměřily na vlastní problémy, Evropu nevyjímaje, takže je otázka, jestli bude pokračovat fotbalová „globalizace“, kdy se hostitelskými státy stávají nové aspirující státy.

„Můžeme si dokonce položit obecnější otázku: Je FIFA předstihový, nebo opožděný indikátor světové ekonomiky a stupně globalizace? Domnívám se, že průběh soutěže v následujících čtyřech týdnech a především to, kolik z nás bude zápasy sledovat, může být nejjasnějším prvotním indikátorem širšího významu letošního mistrovství světa. Soutěž je základem příjmů FIFA,“ napsal před pár dny pro Project Syndicate zmíněný O'Neill, který je celoživotním fanouškem Manchesteru United a v minulosti se pokoušel dát dohromady konsorcium na odkup klubu od rodiny Glazerových.

Příští šampionát v roce 2026 budou společně pořádat Kanada, Mexiko a Spojené státy. Bude tento návrat do tradičně hospodářsky silných států pokračovat?

V osmdesátých a devadesátých letech, a dále v první a druhé dekádě nového tisíciletí, činil průměrný reálný růst světového HDP 3,3 procenta, respektive 3,3 procenta, 3,9 procenta a 3,7 procenta.

„Zrychlení ekonomiky v posledních dvou desetiletích bylo jednoznačně důsledkem silnějšího růstu v rozvíjejících se zemích a shodovalo se s obdobím, kdy FIFA začala vybírat pořadatele mimo tradiční fotbalové mocnosti. V současné době to však vypadá, že by se tento trend mohl v naší dekádě zvrátit, i když do konce zbývá ještě osm let,“ tipuje O'Neill, který pro Goldman Sachs vydával rozsáhlé reporty o každém šampionátu.

FIFA jde tam, kde jsou peníze, což byl i případ pořadatelství Kataru. V příštích letech je riziko, že zpomalí především ekonomika hlavního tahouna rozvíjejících se trhů, Číny, která má obrovský vliv na asijský region i světovou ekonomiku. FIFA nebude vybírat státy, které nebudou mít dobré ekonomické vyhlídky. Pro směřování dalšího vývoje se tedy vyplatí pozorně sledovat i další rozhodnutí FIFA. O tom, kde se bude v budoucnu dařit, mohou leccos napovědět.

Zajímají vás úspěchy českých zbrojařů nebo investiční strategie? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované