Hlavní obsah

Cash Only: Guvernér ČNB čeká na verdikt o bezpečnostní prověrce

Foto: ČNB

V případě neudělení prověrky by bylo setrvání Aleše Michla ve funkci jen těžko představitelné.

Reklama

Od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman oznámil Aleše Michla jako nového guvernéra České národní banky, čelil tento ekonom ze strany velké části odborné veřejnosti i svého předchůdce pochybám, zda je pro tuto roli kompetentní osobou.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Po necelých osmi měsících ve funkci, kdy nový guvernér a obměněná bankovní rada drží politiku stabilních úrokových sazeb, se Česko stále potýká s rekordně vysokou inflací, která by letos měla už postupně odeznívat a v příštím roce se dostat blíže dvouprocentnímu cíli.

Tuto politiku lze nazvat politikou „pasivního vysezení inflační vlny“. K postupnému slábnutí inflace dojde v důsledku vyšších sazeb nastavených předchozí bankovní radou, následným zpomalením hospodářského růstu, slabší poptávkou domácností a postupným utažením fiskální politiky ze strany vlády. Aktivně neudělala dosavadní bankovní rada pro rychlejší pokles inflace nic.

Účet za dlouhé období vysoké inflace přesáhne minimálně 500 miliard korun, měřeno znehodnocením reálné kupní síly úspor domácností, což rozhodně není něco, co by mohli radní v centrální bance považovat za úspěšné zkrocení inflační vlny.

Na druhou stranu nenastal scénář, kterého se někteří ekonomové obávali, že by zastavení protiinflačního tažení cestou zvyšování úrokových sazeb mohlo vést k oslabení české měny. Naopak, koruna je k euru nejsilnější za posledních 14 let a aktuálně pomáhá krotit vysokou inflaci zlevňováním dováženého zboží a surovin.

Před Alešem Michlem však stojí velmi důležitý úkol, a tím je získání prověrky od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné.

O prověrku požádal Michl, dosud majitel prověrky na stupeň tajné, krátce po oznámení jeho jmenování do funkce prezidentem Zemanem, takže mu nelze vyčítat, že by s tím otálel.

Jak ale upozornil server Echo24, od žádosti již uběhla lhůta devíti měsíců, do které standardně úřad prověrky vydává. Správní řízení stále probíhá, takže nelze mluvit o tom, že by Michl prověrku nedostal. Ale jde o signál, že v běžné lhůtě úřad nedospěl k názoru, že může prověrku na stupeň přísně tajné vydat, a zkoumá dál.

Zákon o České národní bance bezpečnostní prověrky členů bankovní rady nevyžaduje, ale sama ČNB svým interním předpisem toto prověření členů bankovní rady vyžaduje a u guvernéra vyžaduje stupeň nejvyšší. Měli ho všichni Michlovi předchůdci a je logické, že ho má mít i současný guvernér.

Guvernér se z titulu své funkce může účastnit jednání vlády, seznamuje se s řadou citlivých dokumentů a sama centrální banka disponuje informacemi, které jsou citlivé a důležité pro ekonomickou bezpečnost Česka a stabilitu finančního systému.

Aleš Michl je navíc guvernérem v době, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a celá Evropa se nachází v mimořádně složité bezpečnostní situaci. Případy, kdy by se guvernér centrální banky měl účastnit jednání vlády či Bezpečnostní rady státu, na kterých se budou probírat přísně tajné informace a kdy bude důležitá i součinnost centrální banky, mohou být častěji než v minulosti.

I přes neobvykle dlouhé prověřování může Michl prověrku získat a pochybnosti skončí. Je ale třeba se ptát na to, co nastane, pokud by NBÚ při prověřování na přísně tajné, které je v porovnání s předchozím stupněm mnohem podrobnější a lze u něj v případě potřeby využívat i odposlechy, dospěl k názoru, že prověrku na nejvyšší stupeň nevydá.

V takovém případě by bylo setrvání Aleše Michla ve funkci jen těžko představitelné. Navíc je otázka, zda by případné důvody k nevydání prověrky na přísně tajné neohrozily i jeho dosavadní prověrku na tajné.

Guvernér má samozřejmě právo se v případě nevydání prověrky bránit v rámci správního řízení a následně i soudně. Pokud je ale jednou z nejvyšších hodnot České národní banky její důvěryhodnost, byla by snaha guvernéra udržet se v křesle i bez odpovídající bezpečnostní prověrky tristní.

Česká národní banka dosud informace o protahujícím se řízení o vydání prověrky nekomentuje s odvoláním na to, že řízení stále běží. Nic ale nebrání tomu, aby se guvernér vyjádřil k otázce, zda je podle jeho názoru nejvyšší bezpečnostní prověrka nezbytná pro výkon této funkce.

Jeho dosavadní „no comment“ lze chápat jedině tak, že si chce nechat co největší manévrovací prostor pro případ, že by prověrku nedostal.

Zajímají vás rostoucí nájmy, zelená transformace energetiky nebo dopady sankcí na Rusko? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované