Hlavní obsah

Konec vysedávání v obchodních centrech. Češi pijí kávu jinde a za pochodu

Jan Hawelka
majitel sítě kaváren Lagarto
Foto: Proženy.cz/Aleš Otýpka

Ilustrační foto

Reklama

Doba covidu a omezení změnily životní styl Čechů včetně toho, kde rádi pijí kávu. Už to není v obchodních centrech a pasážích. Lidé hledají malé podniky mimo davy a z dlouhých setkání přesedlali na kávu do kelímku při venčení psů.

Článek

Už skoro dva roky žijeme v nové realitě, díky které většina z nás změnila svoje návyky. I my jako kavárníci jsme nezůstali stranou a na danou situaci jsme museli začít reagovat. V roce 2019 tvořili většinu našeho portfolia kavárny umístěné v obchodním centrech, do kterých jsme se posledních deset let snažili přenést atmosféru kaváren výběrové kávy následované precizní cukrařinou.

Z tohoto poslání nás však vytrhly dlouhodobé lockdowny, které držely vnitřní prostory kaváren obchodních center devět měsíců zavřené, nehledě na to, že omezení vyvolaná covidem dosud pro většinu vnitřních prostor a restaurací neskončila. Několik měsíců tak stačilo, abychom i my pozorovali, jak se mění skladba našich hostů a jak postupně ubývají v našich „zajetých“ prostorech v pasážích center a objevují se znova v kavárnách umístěných mimo ně. Tento trend nabral během léta neuvěřitelné tempo, a to zejména z toho pohledu, že naše kavárny na ulici jsou rychle dostupné, dá se u nich parkovat a většina hostů objevila kouzlo take away.

Jan Hawelka

  • V roce 2009 založil síť kaváren Lagarto.
  • V současné době provozuje v České republice 6 kaváren, a to v Mostě, Chomutově a Teplicích.
  • Součástí podniku jsou i vlastní cukrářské výrobky.

Zatímco před covidem bych nás označil za národ kavárenských požitkářů, dnes pozoruji, že naše kavárny se staly kulisou zážitků. Z dlouhých setkání jsme přesedlali na kávu do kelímku při venčení psů a procházkách. Tento fakt umocňuje i situace, kdy pohyb venku je v současnosti jediná aktivita, která nemá jakákoliv omezení.

Jsme svědky změny, kdy se blíží konec tradičních nájezdů na obchodní centra, a přiblížila se doba, kdy jsme se i díky covidu naučili trávit čas venku a venkovním aktivitám dali přednost před korzováním obchodními centry. Kavárny v nich se budou časem zmenšovat, až možná zbydou jen pointy mezinárodních řetězců. I v našem kraji tak nastane chvíle, kdy se kavárenská scéna přesune do míst, kde prožíváme naše zážitky, nebo do prostor s útulnou atmosférou, kam chodíme utéct od všedního dne.

Reklama

Doporučované