Hlavní obsah

Očima byznysu: Která banka je zdravá? Jsme zataženi do hybridní války

Petr Stuchlík
Podnikatel a manažer
Foto: Fotokon, Shutterstock.com

Je přirozené, že se bojíme o své úspory. Jenže zničit si je můžeme pouze my sami. Panikou, pro niž není důvod, píše v komentáři Petr Stuchlík.

Reklama

Slyšeli jste z „dobrého zdroje“, že Raiffeisenbank je v problémech? Všechny tyto zprávy jsou účelové a produktem ruské propagandy, píše v komentáři Petr Stuchlík, CEO systému Corrency a pořadatel ocenění Mastercard Banka roku.

Článek

Pokud jste ten typ, co si dá modrožlutou placku na bundu a má „boj s Putinem“ odškrtnut, jděte si raději přečíst novinky ze života Agáty Hanychové. Pokud chcete OPRAVDU pomoci nejen Ukrajině, ale i naší vlasti, přemýšlejte mozkem a čtěte dál.

Jsme totiž zataženi do hybridní války víc, než si myslíme.

Protože všechny ty zprávy a maily „moje sestřenice má tátu finančního ředitele Raiffeisenbank a ten říkal, že večer zkrachuje“, tedy všechny tyto zprávy jsou účelové a produktem ruské propagandy. Tedy ne úplně všechny: užitečných idiotů a Čurdů máme dost.

Které české banky jsou zdravé?

Všechny. Kromě Sberbank, ale ta je… ruská. Byla. Respektive byla vlastněna rakouskou Sberbank Europe, kterou ze 100 % vlastnila největší ruská banka: Sberbank. Žádná jiná banka působící v Česku nemá takového ruského akcionáře.

České banky jsou kapitálově nejsilnější v Evropské unii.
Petr Stuchlík

České banky jsou kapitálově nejsilnější v Evropské unii. České národní bance vyčítám mnohé, ale svým ultrapřísným dohledem zajistila, že český bankovní sektor je zdravý jako nikdy. ČNB nezvládá inflaci, už vůbec nezvládá komunikaci v posledních dvou týdnech (to je opravdu tragédie i na veřejnou instituci). Ovšem bankovní dohled a vůbec roli regulátora bank zvládá na jedničku.

Můžete říci, že české banky nejsou české, protože vlastníci jsou z Rakouska, Francie či Belgie. Jenže když přijde krize, banka v každé zemi hraje sama na sebe. Což je pro nás dobře: České dceřiné společnost jsou zdravější než jejich matky. V českém bankovnictví je to přesně jako v životě: Dcera je v lepší kondici než máma.

České banky si můžeme zničit jen my sami. I když mateřská banka ve Vídni nebo v Paříži zapláče nad ruským dobrodružstvím a odepíše kus zisku či rezerv, českých bank jako takových se to nedotkne. Proč?

Krize bank není v české historii nic neobvyklého. Když pominu divoká devadesátá léta, završená krachem Investiční a poštovní banky (IPB), potýkali jsme se i s dalšími „kousky“. Dvacet let pořádám ocenění Banka roku, účastníky prvních ročníků byla ještě Union banka a Plzeňská banka (obě konec 2003).

Globální finanční krize z roku 2008 také zatřásla českým bankovnictvím, pořádně, krize italských bank (u nás UniCredit) a eurozóny v roce 2011 rovněž. Konverze kampeliček na banky nebo jejich likvidace byla méně viditelnou „krizí“.

Nikdy v tomto století se problémy české banky nedotkly českých střadatelů.

Jak se krize bank řeší? Bankovní vklady jsou pojištěny do výše 100 000 eur (cca 2,5 milionu korun). Pokud máte u banky na účtu méně, nemusíte se bát: Fond pojištění vkladů (Garanční systém) vám vyplatí 100 % vašeho vkladu. U Sberbank to bude do dvou týdnů od jejího uzavření. To je úžasná rychlost.

Dokonce i ruská Sberbank byla díky krutopřísnému dohledu ČNB v dobré kondici. Do 24. února 2022. Položil ji až Putin svou invazí na Ukrajinu. Díky dohledu ČNB její klienti v ČR získají nejen 100 procent z pojištěných vkladů do 2,5 milionu, ale i většinu vkladů nad tuto pojištěnou částku.

Banka nemusí zkrachovat, to je dnes spíše výjimka. Sberbank skončila, protože je ruská. Asi se nemusím dále rozepisovat proč. Ruská. Tečka.

Problémy standardních evropských bank (Rusko už bohužel není standardní evropskou zemí) se řeší různě. Často se taková banka v nesnázích prodá solventnější bance. Firmy i banky s problémy jsou vyhledávanou kořistí. Je to jako s jachtami: Dnes si můžete koupit za zlomek ceny na Kypru, v Chorvatsku i Francii krásné jachty. Dříve jáchty, pa rúski.

Kdyby náhodou banku nikdo nechtěl, je zde pořád možnost, že důležitou banku koupí stát. Takto, panika jménem covid nás stála stovky miliard korun. Banky v nesnázích jsou mnohem, mnohem levnější.

V Česku není důvod k panice. Kdo na ní má asi zájem? Kdo chce poškodit evropské bankovnictví? Rusko, to je jasné.
Petr Stuchlík

Nakonec stát může problémové banky tvrdě znárodnit: Pozor, to není nutně komunismus. Francouzský prezident François Mitterand, velký podporovatel Václava Havla, takto znárodňoval banky ještě před 40 lety… Moc jim nepomohl, banky si pohoršily, ale klienti (voliči) o nic nepřišli.

Je přirozené, že se lidé bojí o své úspory. V Česku není důvod k panice. Kdo na ní má asi zájem? Kdo chce poškodit evropské bankovnictví? Rusko, to je jasné.

Je přirozené, že se bojíme o své úspory. Jenže zničit si je můžeme pouze my sami. Panikou, pro niž není důvod. Takže až budete někomu přeposílat zprávu nebo mail o krachující bance, až budete drancovat bankomat nebo naivně přeposílat peníze z jednoho účtu na druhý… Můžete si přitom zpívat Sajúz něrušími rěspúblik svabódnych… Pomáháte Putinovi.

Reklama

Doporučované