Hlavní obsah

Rusům docházejí peníze na ochranu rublu. Proč Západ neodstřihl Sberbank?

Jana Matesová
Ekonomka, bývalá zástupkyně Česka při Světové bance
Foto: Shutterstock/dade72

Kreml, sídlo ruských vládců.

Reklama

Ekonomka Jana Matesová přináší odpovědi na dvě ekonomické otázky středečního rána: Proč se odpojení od systému SWIFT netýká také Sberbank a jak číst kroky ruské centrální banky?

Článek

Ruská centrální banka nemá dost prostředků na ochranu rublu

V úterý v pozdních hodinách ruská centrální banka zakázala výplatu úroků zahraničním věřitelům části ruského dluhu. Z hlediska definice státního bankrotu je to jeho hlavní znak – země není schopna splácet své zahraniční závazky v řádných termínech. Zákaz se zatím týká jen části zahraničního dluhu ruského státu, hodnotou odpovídá zhruba 29 miliardám dolarů, a má být dočasný, zatím na půl roku.

Ruská centrální banka zavedla podle očekávání i další prvky ochrany své platební bilance – omezení odlivu deviz z Ruska a zakázala svým občanům cestovat do zahraničí s většími než minimálními objemy volně směnitelných měn v hotovosti.

Ukazuje se, že ruská centrální banka už nemá dost prostředků na obranu rublu před pádem jeho hodnoty. Pokud tedy v příštích dnech uvidíme, že hodnota rublu už neklesá tak rychle jako v pondělí, je to logický důsledek toho, že na světových trzích bude o rubl v důsledku západních sankcí i ekonomické nevýhodnosti už jen minimální zájem.

Operace Sberbank jsou už pod kontrolou EU

Z Evropské komise unikla informace o tom, které ruské banky budou odstřiženy od systému SWIFT. Sberbank, jejíž operace v EU a jižní Evropě jsou dceřinými společnostmi ruské centrální banky, mezi nimi celkem nepřekvapivě není. 

Evropská centrální banka a centrální banky zemí EU nepoužívajících euro už předtím na svém území uložily uzavření operací Sberbank z důvodů její finanční nestability, nedostatku likvidity. Čili zbytek likvidity operací Sberbank na území EU už by měl být pod kontrolou evropských orgánů dohledu nad finančním trhem, které z těchto prostředků – spolu s prostředky pojištění bankovních účtů –  budou vyplácet pohledávky vkladatelů a jiných věřitelů.

Reklama

Doporučované