Hlavní obsah

Přirážka až 200 procent je u potravin za hranou, řekl Nekula. Řeší to vláda

Foto: Shutterstock.com/Maria Sbytova

Ceny potravin bude řešit meziresortní vládní skupina (ilustrační foto).

Reklama

Ceny potravin bude řešit meziresortní vládní skupina. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Chystá se i novelizace zákona o cenách.

Článek

Na vládě vznikla meziresortní skupina, složená ze dvou zástupců Ministerstva zemědělství, Ministerstva financí, průmyslu a obchodu a také zástupce vlády, České obchodní inspekce a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Na starosti bude mít vyřešení problematiky vysokých cen potravin.

Ministr zemědělství Nekula řekl, že je v plánu novelizovat zákon o cenách, který je nástrojem k regulaci cen potravin. Je to v gesci Ministerstva financí.

Zároveň však dodal, že nechce narušovat liberální tržní prostředí. „Novelizovali jsme zákon o významné tržní síle, ale máme v plánu rovněž novelu zákona o cenách. Naším cílem je to, abychom zde opět měli zdravé konkurenční prostředí,“ předeslal.

Po uplatnění tohoto zákona do praxe, především ve vztahu k obchodníkům, dlouhodobě volá nejsilnější zemědělská zájmová organizace Agrární komora ČR.

„Nechceme jít maďarskou cestou, kdy zásahy do trhu a cen ve finále vedly k tomu, že Maďarsko je rekordmanem v Evropě v nárůstu cen potravin,“ řekla a dodal: „Budeme hledat možnosti, diskutovat, posouvat věci tak, aby tady bylo zdravé konkurenční prostředí.“

První jednání meziresortní pracovní skupiny bude koncem března. Výsledky ale budou nejspíš později. Skupina podle informací Seznam Zpráv vzniká také proto, že si úřady mezi sebou přehazují podněty k prošetření týkající se cen potravin.

Ministr zemědělství už delší dobu obviňuje ze zdražování obchodníky a vyzývá je, aby měli přiměřené marže. Zároveň podotýká, že nechce narušovat svobodný trh a není příznivcem cenové regulace. Často mluví o nepřiměřených maržích či obchodních přirážkách. Co to však znamená?

„Ať jsou to jablka, brambory nebo cibule, tak obchodní přirážka je ve výši 100 nebo až 200 procent, a to je úplně za hranou,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv.

Stěžujte si, vyzval ministr

Poslední tiskovou konferenci k cenám potravin svolal koncem února. Resort oznámil, že podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli podezření na kartelovou dohodu v případě prudkého nárůstu cen cukru v obchodech. Cukr v říjnu zdražil za jeden měsíc z 18 na více než 30 korun za kilogram. Přirážka se podle něj v obchodech zvýšila o 77 procent, zatímco v cukrovarech „jen“ o 51 procent.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přislíbil, že prověří ceny čtyř potravin v celé vertikále od zemědělce přes výrobce potravin až po obchody. Výsledky budou známy až za několik měsíců.

Už koncem února zároveň resort pod lidoveckým ministrem veřejnosti vzkázal, že může posílat podněty k cenám potravin a nekalým obchodním praktikám na e-mail podnetypotraviny@mze.cz.

První podněty od lidí už předal na příslušné kontrolní úřady. „Většina jich směřuje k obchodu, ale nejsou jen na obchodníky. Významnou část tvoří klamání spotřebitelů o cenách, kdy se deklaruje jakási kvazi sleva, přitom to sleva není. Jsou tam podněty ke kvalitě potravin, nedovolené provozovně,“ sdělil dnes Nekula na konferenci.

To však ještě neznamená, že dotyčné subjekty prokazatelně něco provedly. Podněty musí prověřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Česká obchodní inspekce, případně Státní zemědělská potravinářská inspekce.

Reklama

Doporučované