Hlavní obsah

Repete, které hospodští nechtěli. Zůstanou nám obědy a prázdný lokál

Foto: Tankovna

Restauratéři prožívají déjà vu. Další ránu čekali a už teď chodí jen polovina hostů.

Reklama

aktualizováno •

Restaurace, bary, hospody i noční kluby by měly zavírat dřív jako loni. Spekuluje se o uzavření po 22. hodině. Rezignovaní restauratéři přijdou o další část tržeb. Už teď jsou podniky z poloviny prázdné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kromě omezení otevírací doby gastronomických podniků, diskoték a barů ve čtvrtek jedná vláda o nouzovém stavu a zrušení vánočních trhů nebo omezení hromadných akcí nad 1000 návštěvníků.

Podle Zdeňka Sklenáře, majitele společnosti Tripoli Recent, která má deset restaurací v Brně, Zlíně a dalších městech, se podobný krok dal čekat.

„Jsou to takové ty plíživé kroky. Už teď máme poloviční byznys. Pokud budeme muset zavřít dřív, je to nevyhlášený lockdown,“ říká.

Restauratérům by zůstal byznys obědů, který ale přináší nízké marže. „Večerní byznys začíná v 19 a končí zhruba kolem desáté hodiny. Přináší nám zhruba třicet procent obratu,“ popisuje.

Zatím však není jisté, v kolik chce vláda podniky jako restaurace, hospody, bary, vinárny a noční kluby uzavřít. Spekuluje se o 22. hodině. V loňském roce platil nejdříve zákaz provozu od 22 hodin, po krátkém čase se zavíračka upravila na 20. hodinu.

Pokud chtějí zavírat v osm, je to už jedno. To už bychom mohli zavřít po obědě.
Zdeněk Sklenář, majitel Tripoli Recent

„Pokud chtějí zavírat v osm, je to už jedno. To už bychom mohli zavřít po obědě. V deset hodin to má ještě hlavu a patu,“ dodal restauratér z Moravy.

Návštěvnost podniků dramaticky padá už od 1. listopadu, tedy od začátku povinných kontrol bezinfekčnosti. O tři týdny později, 22. listopadu, přichází další propad kvůli zákazu vstupu neočkovaných.

„Na začátku listopadu jsme šli dolů o 30-40 procent, v tomto týdnu už je návštěvnost jen poloviční. Restaurace jsou poloprázdné, udělá se pár obědů, pak už je to o ničem,“ řekl Sklenář, podle kterého měl lockdown přijít buď dřív, nebo vůbec. „Polovina lidí, která nechodí, jsou většinou ti, kteří si to sami rozmysleli. Lockdown v této fázi je už zbytečný,“ dodal.

„My jsme také už na 45-50 procentech běžné návštěvnosti,“ líčí Jan Pšenský, který se ženou provozuje hostinec Zlatá hvězda u Sychrova. Provoz má ale podle něj stále smysl a za žádnou cenu nechce sám od sebe podnik zavírat. Bojí se totiž odlivu personálu.

Dalšího kloudného kuchaře sháníme marně už rok, ale nemůžeme ho najít, i když nabízíme docela vysoký plat.
Jan Pšenský, majitel hostince Zlatá hvězda

„Kvůli lidem bychom to neudělali. Odejdou nám a už se nevrátí. Dalšího kloudného kuchaře sháníme marně už rok, ale nemůžeme ho najít, i když nabízíme docela vysoký plat,“ popsal. Provoz raději bude dotovat z vlastních úspor.

„Pro nás jsou rozhodnutí zmatečná. Lidé, kteří chtějí do práce, si jednou za týden musí udělat antigenní test, ale neplatí jim, aby mohli jít za službami,“ uvedl.

Data společnosti Dotykačka, která dodává pokladní systém čtvrtině tuzemských restaurací, ukazují o něco mírnější propad, než jaký hlásí oslovení restauratéři.

Foto: Dotykačka

Propadaly tržeb gastro podniků v listopadu 2021. Data z pokladního systému Dotykačka.

Například do restaurací ve třetím listopadovém týdnu hodilo bezmála o čtvrtinu méně lidí než v polovině října. Podobný propad měly hotely. Hospody se vyprazdňují o něco pomaleji, ubyla jim zhruba pětina lidí. Lidem se zatím moc nechtělo z barů: v prvním týdnu se propadly o 15 procent, ve druhém o 7 procent a ve třetím o 7,9 procenta. Na druhou stranu data Dotykačky nezahrnují poslední týden, kdy začal platit zákaz vstupu pro neočkované.

Konec v 10 znamená fakticky v 9

„Je to bohužel déjà vu z minulého roku,“ reagoval na chystaná opatření vlády Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v rámci Asociace malých a středních podniků.

Pokud se bude povinně končit ve 22 hodin, znamená to, že ani hosté, kteří přijdou půl hodiny nebo hodinu před uzavřením, nemusí být obslouženi. Fakticky je tak nařízení tvrdší, než vypadá.

„Loni jsme argumentovali tím, že ať udělají poslední objednávku do 22. hodiny, ale umožní lidem odejít později. Poslední objednávky byly totiž před devátou a kolem desáté jsme vyháněli zákazníky buldozerem,“ uvedl Kastner.

Foto: Dotykačka

Rychle ztrácejí hosty také hotely.

Klíčový byznys začíná pro restaurace už po šesté hodině. Za dvě hodiny do 20 přijde pětina hostů. Stěžejní část tržeb, až 60 procent, je po osmé hodině. Obědy tvoří zhruba 15 procent a odpoledne nejméně, jen zhruba 5-10 procent.

Když řeknou A, musí říct také B, jaké budou kompenzace, jinak je pro nás omezení otevírací doby likvidační.
Jiří Podroužek, provozovatel P. M. Clubu

Zavírat by měly také diskotéky, noční kluby a bary, pro které je noční život ještě důležitější. „Zatím nic nevím, takže to moc nemohu komentovat. Když řeknou A, musí říct také B, jaké budou kompenzace, jinak je pro nás omezení otevírací doby likvidační,“ říká provozovatel pražského P. M. Clubu Jiří Podroužek.

„Už teď máme zrušené všechny večírky a návštěvnost naší restaurace se snížila až na 60 procent,“ dodal.

Foto: Dotykačka

V minulém týdnu nejrychleji tržby klesly v Olomouckém a Zlínském kraji.

Reklama

Doporučované