Hlavní obsah

Ekonomika se propadne o desetinu, v rozpočtu se udělá obří díra

Tři otázky pro Davida Marka.Video: Zuzana Hodková, Jan Marek

 

Reklama

Česká ekonomika by letos mohla klesnout o deset procent, propad ekonomiky by měl být doprovázen rychlým růstem počtu nezaměstnaných.

Článek

Premiér Andrej Babiš připustil, že státní rozpočet skončí v minusu kolem 200 miliard korun. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka by mohly veřejné finance skončit v minus pět procent HDP - to odpovídá zhruba 280miliardovému schodku.

Česká ekonomka by letos podle jeho odhadu mohla klesnout o deset procent, dvouciferným tempem se propadne vývoz, dovoz i průmyslová výroba - poklesem inflace ke konci roku. Marek zveřejnil odhady na Twitteru.

„Jakékoli nové prognózy jsou zatíženy enormní nejistotou vzhledem k tomu, že příčina, tedy šíření koronaviru a preventivní opatření, stále neodezněla. Následující výhled je třeba brát s velkou rezervou a spíše jako ilustraci relací v ekonomice,“ řekl pro ČTK Marek.

Dodal, že odhadovaný scénář předpokládá dvouměsíční výrazné omezení ekonomické aktivity v řadě odvětví. Dalším klíčovým předpokladem je výrazná recese ve všech zemích, které jsou významnými obchodními partnery Česka, v reakci na ochromení ekonomiky koronavirem a preventivními opatřeními.

Ve svém twitterovém odhadu také napsal, že jediné, co se nyní počítá, je hotovost. Jako bezpečné přístavy už nefungují ani osvědčené americké či německé dluhopisy nebo zlato. K podobné situaci došlo také v roce 2008.

Reakce se přitom podle Marka liší podle odvětví v ekonomice. „Zatímco ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, letecké dopravě, ubytování a cestovním ruchu bude recese hlubší, zemědělství, energetika a většina odvětví v oblasti služeb se bude potýkat s menším propadem tržeb a přidané hodnoty,“ uvedl. Průmyslová výroba by letos podle odhadu měla klesnout o téměř 16 procent.

Nezaměstnanost podle nejnovějšího scénáře Deloitte tentokrát reaguje proti normálnímu vývoji rychleji a zvyšuje se až na 5,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2020. Počet nezaměstnaných by se tak zvýšil ze 109 000 na konci loňska na 305 000.

„Zatím to jsou vše naprosto předčasné prognózy, pracujeme s mnoha scénáři, ale na seriózní odhady je brzy,“ sdělil ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Nezáleží jen na tom, jak to zvládneme v Česku, ale v celé Evropě, USA a jak rychle se vzpamatuje Čína,“ dodal.

Reklama

Doporučované