Hlavní obsah

Hospodští jsou z omezení na Silvestra zmatení

Foto: Svijany

„Pro některé gastronomy nemá vůbec smysl fungovat,“ řekl Luboš Kastner, zástupce Asociace malých a středních podniků. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nová vláda Petra Fialy rozhodla, že se od 29. prosince maximální počet účastníků na večírcích omezí na 50 osob. Provozovatelé budou muset kontrolovat bezinfekčnost čtečkami QR kódů. PCR prozatím pro vstup platit nebude.

Článek

Koaliční vláda po pěti dnech svého úřadování oznámila, jaký režim nastane po skončení nouzového stavu během vánočních svátků a po Novém roce v restauracích a dalších gastronomických provozech.

Zpřísnění přichází 29. prosince, tedy následující středu a týká se i novoročních oslav. „Snižujeme počet účastníků jakýchkoliv plánovaných akcí večer, večírků, silvestrovských oslav na 50 účastníků. Všechna ostatní omezení pro ně platí. Očkování, verifikace pomocí čtečky,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (SPOLU/TOP 09).

Počet lidí u stolu bude omezen na čtyři. Zmíněná opatření platí od 29. prosince do 2. ledna.

Je to zmatené. Nevíme, jestli se omezení na 50 osob vztahuje jen na večírky a přes den se větší akce mohou konat.
Luboš Kastner, restauratér a člen Asociace malých a středních podniků

Pro restauratéry se jedná o první „náraz“ na manažerská rozhodnutí nové vlády. Jejich reakce je rozpačitá. „Je to zmatené. Nevíme, jestli se omezení na 50 osob vztahuje jen na večírky a přes den se větší akce mohou konat. Pro některé gastronomy nemá vůbec smysl při takovém omezení fungovat,“ řekl Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků.

Další výhrady má ke kontrolám pomocí čteček. „Nejsme Německo ani Francie, digitalizace u nás neprostoupila gastro scénou a obávám se, že to podniky nebudou schopné dodržet.“ Za problém označil i to, že nepadla žádná zmínka o kompenzacích a také, že Fialova vláda s asociací vůbec restrikce nekonzultovala.

Tato vláda dělá stejnou chybu jako předchozí nenáviděná vláda.
Jaroslav Stanko, manažer klubu Roxy

Zrušit silvestrovské oslavy teď plánuje například pražský klub Roxy. „Budeme muset zavřít. Dolů do Roxy se vejde tisíc lidí. Provoz se nám vyplatí od 300 až 400 návštěvníků,“ uvedl manažer Jaroslav Stanko. Podle něj má podnik za poslední dva roky milionové ztráty a teď přijdou další. Vyhazovat jídlo nebude, protože nevaří a alkohol se nezkazí.

„Tato vláda dělá stejnou chybu jako předchozí nenáviděná vláda. Jediné, co mě v tuto chvíli zajímá, jsou kompenzace a k tomu nikdo opět nic neřekne. Z předchozích programů na kulturu zbylo 300 milionů korun, ať je obnoví,“ rozčiluje se šéf klubu.

Nouzový stav, který umožnil vládě rychle přijímat některá opatření jako například omezení otevírací doby podniků nebo zákaz shromažďování, přestane platit 26. prosince. Petr Fiala předeslal, že jeho kabinet bude nyní postupovat podle pandemického zákona.

Válek také oznámil, jaký bude režim kolem Štědrého dne a bezprostředně po ukončení platnosti nouzového stavu. 24. prosince mohou mít obchody nad 200 metrů čtverečních otevřeno pouze dopoledne. 25. prosince musí být zavřené.

Od 27. prosince bude platit omezení akcí na tisíc osob. Jediným možným způsobem verifikace bezinfekčnosti bude pomocí mobilní čtečky QR kódů. Akce, kde lidé nesedí, ale náhodně se pohybují, budou od tohoto data omezeny na maximálně 100 lidí. U stolu bude moci být maximálně šest osob.

Reklama

Doporučované