Hlavní obsah

Sokolové zrušili tendr na hotel na pražské Kampě, kolem něhož kroužili Rusové

Hotel Kampa Stará Zbrojnice.

Reklama

aktualizováno •

Česká obec Sokolská zrušila výběrové řízení na pronájem luxusního hotelu na pražské Kampě. Zájem o něj měl největší hotelový řetězec Euroagentur, napojený na podnikatele z Ruské federace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyřhvězdičkový hotel Kampa – Stará zbrojnice, si od Sokola dlouhodobě pronajímal pražský hoteliér Viliam Sivek. Loni se však stáhl, protože už dál nechtěl dotovat ztráty, vzniklé odlivem turistů.

Česká obec sokolská (ČOS) proto vypsala 20. ledna výběrové řízení na pronájem budovy na atraktivním místě v centru Prahy, tendr se však protahoval a ani na začátku května nebylo o vítězi jasno. Přesto, jak informovala redakce SZ Byznys, se zástupce Sivek Hotels několikrát sešel s reprezentantem hotelové sítě Euroagentur, aby se dohodl na vypořádání majetku, který Sivek na Kampě zanechal.

Hotel na exkluzivním historickém místě blízko parku Kampa a pár kroků od Karlova mostu má 84 pokojů, vlastní parkoviště i prostory pro firemní akce.

Skupina Euroagentur je s čtyřiceti hotely a resorty největší hotelovou sítí v tuzemsku. Vlastní několik hotelů v centru Prahy, po jednom v Bratislavě a Moskvě. Řetězec je ve vlastnictví Rusů. Dlouhodobě byl jediným majitelem podnikatel v energetice Yuri Trofimov. Muž, vyznamenaný ministerstvem za zásluhy v oblasti energetiky z pozice náměstka ředitele firmy Ural Industrial – Ural Polar Corporation například dohlížel na výstavbu železniční sítě na poloostrově Jamal a spolupracoval se státními energetickými kolosy Gazprom a Transněfť.

Přesná vlastnická struktura Euroagentur je v současnosti skryta za firmami na Kypru. Ředitel sítě Josef Bára vyloučil, že Trofimov řetězec stále vlastní. Na dotaz, kdo je skutečným majitelem, nereagoval.

Byl to právě on, kdo se scházel s finančním ředitelem Sivek Hotels, aby se s ním dohodl na ceně za majetek z hotelu na Kampě. Zájemců o hotel bylo víc, ale nikdo jiný před vyhlášením tendru s bývalým nájemcem o majetkovém vypořádání nejednal.

Starostka Sokolů Hana Moučková už dříve naznačila, že se tendr může zrušit a to se nyní potvrdilo. Oficiálním důvodem však není neprůhledné vlastnictví hotelové skupiny Euroagentur.

„Řízení na pronájem hotelu Stará zbrojnice se protahuje mj. i vzhledem k vysokým požadavkům bývalého nájemce na odkup vybavení hotelu,“ uvedl mluvčí ČOS Jiří Reichl a dodal, že tendr se ruší kvůli blížícím se volbám. „Důvodem je snaha o nezatížení nově zvoleného statutárního orgánu ČOS, který bude zvolen v závěru června 2022.“

Předsednictvo sokolské obce už pověřilo realitní společnost Naxos, aby připravila nové výběrové řízení. „Nové výběrové řízení na pronájem hotelu na Kampě už je vyhlášeno,“ upřesnil Čestmír Kříž z Naxosu. O vítězi rozhodne až nové vedení Sokola.

Naopak se Sokolům podařilo pronajmout hotel William na Malé Straně, ze kterého se loni Sivek stáhl. Vítězem je společnost Horské chaty.

„Podmínky, které firma nabízí, jsou výrazně výhodnější pro Sokol, než byly s bývalým nájemníkem,“ řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková. Bývalý nájemce Sivek Hotels dlužil Sokolům za pronájem hotelů v centru Prahy 6,9 milionu korun. Podle Moučkové stále dluží částku 1,019 milionu korun.

Všechna tvrzení Sokolů společnost Sivek Hotels odmítá a uvádí, že nemá žádný dluh z let, kdy na Kampě podnikala. Celé vyjádření najdete níže.

Reakce společnosti Sivek Hotels

Společnost Sivek Hotels s.r.o. jako nepravdivé odmítá vyjádření mluvčího České obce sokolské p. Jiřího Reichla, že řízení na pronájem hotelu Stará zbrojnice se protahuje „mj. i vzhledem k vysokým požadavkům bývalého nájemce na odkup vybavení hotelu“. Dle uzavřené písemné dohody, jejíž obsah by měl být mluvčímu znám, má společnost Sivek Hotels s.r.o. o odkupu vybavení jednat s vítězem výběrového řízení, kterého označí ČOS. Jak ale mluvčí České obce sokolské sám potvrzuje, výběrové řízení bylo zrušeno bez rozhodnutí o vítězi. Žádné jednání mezi společností Sivek Hotels s.r.o. a vítězem výběrového řízení se proto nemohlo uskutečnit. Z tohoto důvodu nelze společnost Sivek Hotels s.r.o. činit jakkoli odpovědnou za to, že Česká obec sokolská nebyla schopna doposud úspěšně realizovat výběrové řízení na pronájem hotelu Stará zbrojnice, který jí byl předán již 15.11.2021.

Na doplnění společnost Sivek Hotels s.r.o. uvádí, že s vítězem výběrového řízení na pronájem hotelu William, společností Horské chaty s.r.o., byla dohoda o odkupu vybavení hotelu uzavřena během jediného setkání.

Společnost Sivek Hotels s.r.o. se rovněž důrazně ohrazuje proti vyjádření starostky České obce Sokolské paní Hany Moučkové, že společnost stále dluží Sokolům za pronájem hotelů v centru částku Prahy 1,019 milionu korun. Tvrzení starostky není pravdivé, neboť společnost Sivek Hotels s.r.o. veškeré své finanční závazky vůči České obci sokolské řádně a včas uhradila podle uzavřené písemné dohody o narovnání.

Reklama

Související témata:

Doporučované