Hlavní obsah

Světová jednička Indonésie zakáže vývoz palmového oleje

Foto: Profimedia.cz

Indonésie je největším světovým producentem palmového oleje.

Reklama

Indonésie zakáže vývoz palmového oleje, který je nejrozšířenější na světě. Země je největším světovým producentem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků. Opatření má platit od 28. dubna.

Článek

Indonésie se na celosvětových dodávkách palmového oleje podílí více než polovinou. Zastavení dodávek ze země tak může zvýšit náklady výrobců balených potravin po celém světě, ale může i donutit vlády, aby se rozhodly, zda budou používat rostlinné oleje v potravinách nebo pro výrobu biopaliv.

Indonéský prezident Joko Widodo uvedl, že zákazem chce zajistit dostupnost potravinářských výrobků doma, když po celém světě se potravinová inflace kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyšplhala na rekordní úroveň.

Ceny alternativních rostlinných olejů v reakci na opatření Indonésie vzrostly. Cena sójového oleje, druhého nejpoužívanějšího rostlinného oleje, na burze v Chicagu stoupla o 4,5 procenta na nový rekord.

Globální ceny surového palmového oleje se v letošním roce vyšplhaly na nové rekordy kvůli rostoucí poptávce a slabé produkci hlavních dodavatelů - Indonésie a Malajsie. Navíc Indonésie v lednu přistoupila k omezení vývozu oleje, i když v březnu toto omezení zrušila.

Velikými odběrateli palmového oleje jsou výrobci zboží pro domácnost a potravin, jako Procter & Gamble, Nestlé a Unilever. Mondelez International, výrobce sušenek Oreo, se podle svých internetových stránek podílí na celosvětové spotřebě palmového oleje 0,5 procenty.

Globálními trhy s jedlým olejem v letošním roce otřásla invaze Ruska na Ukrajinu, kterou Rusko označuje za speciální operaci s cílem demilitarizovat svého souseda. Invaze přerušila dodávky slunečnicového oleje z regionu. Přes Černé moře putuje 76 procent světového vývozu slunečnicového oleje a komerční doprava z regionu byla od únorového vstupu ruských sil na Ukrajinu vážně zasažena.

Snadno dostupné nejsou ani velké dodávky alternativních olejů, včetně sójového a řepkového oleje, protože sucho poškodilo poslední úrodu v Argentině, Brazílii a Kanadě. Podle průmyslové skupiny Clean Fuels Alliance America by to mohlo poškodit výrobce biopaliv, i když američtí producenti bionafty a obnovitelné nafty nepoužívají palmový olej, ale napjaté jsou zásoby všech olejů.

Producenti z Malajsie tvrdí, že nejsou schopni zaplnit výpadek způsobený zákazem Indonésie, protože se země se také potýká s výpadkem produkce kvůli nedostatku pracovních sil způsobenému pandemií nemoci covid-19. Malajsie je druhým největším vývozcem palmového oleje.

Indonésie v roce 2018 zastavila vydávání nových povolení pro plantáže palmového oleje. Těm je často připisováno odlesňování a ničení biotopů ohrožených zvířat, jako jsou orangutani.

Maloobchodní cena oleje na vaření v Indonésii v letošním roce stoupla o více než 40 procent. V některých provinciích se cena za poslední měsíc téměř zdvojnásobila vyplývá ze stránek pro sledování cen. V několika městech po celé zemi se v posledních dnech konaly kvůli vysokým cenám oleje demonstrace studentů.

Reklama

Doporučované