Hlavní obsah

Ve hře je zákaz dovozu ruské ropy, cena šplhá k absolutnímu rekordu

Foto: Pixabay.com

Ceny ropy atakují rekord. Ilustrační snímek.

Reklama

Očekávání zákazu dovozu ropy z Ruska a také možné zpoždění návratu íránské ropy na trhy ženou cenu k hodnotám blízko dosavadního maxima.

Článek

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a do USA poblíž maxima z roku 2008. Ceny u českých čerpacích stanic proto podle analytiků dále poletí vzhůru a nebude velkým překvapením, pokud v tomto týdnu v průměru prolomí 45 korun za litr.

V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 dolaru a WTI na 130,50 dolaru.

Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Cena severomořské ropy Brent kolem 8:00 středoevropského času přidávala 9,7 procenta na 125,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 8,8 procenta a prodávala se za 125,86 dolaru za barel.

Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy, řekl v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken. Bílý dům pak koordinuje s klíčovými výbory Kongresu postup pro vlastní zákaz.

„Bojkot by vytvořil obrovský tlak na dodávky ropy a plynu, které již pocítily dopad rostoucí poptávky,“ uvedli analytici CMC Markets. „Ceny pravděpodobně v krátkodobém horizontu porostou, přičemž pohyb směrem ke 150 USD za barel není vyloučený… Takový krok vyvine další tlak na globální ekonomiky, posouvá inflaci výše a přiměje centrální banky debatovat o tom, jak rychle by se mělo přistoupit ke zvýšení sazeb,“ citovala analytika agentura Reuters.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. Čína, která je druhou největší světovou ekonomikou, už snížila letošní výhled hospodářského růstu.

Ruská ropa nenachází kupce

Ruská ropa má stále větší problém najít na trzích kupce, a to i přes to, že protiruské sankce se prozatím ruské ropy a dalších energetických produktů netýkají. Přibližně dvě třetiny ruské ropy aktuálně nemůže najít cestu ke kupcům, jde asi o pět milionů barelů denně.

Obchodníci s ropou, mezi které se řadí například majitelé tankerů, v současné době odmítají s ropou obchodovat. Jedním z důvodů je jejich reputace, kterou by si mohli případnými obchody pokazit.

Ruská ropa dle analytiků pravděpodobně své kupce přeci jen najde, ovšem s velkou slevou. Minulý týden se nabízela v rekordní slevě kolem 20 dolarů na barel v porovnání s cenou barelu ropy Brent.

Do té doby může ropa pokračovat v prudkém zdražování a pokořit historická cenové maximum z července 2008, kdy stál barel ropy Brent 147,50 dolarů. Korunová cena ropy Brent se v pondělí poprvé v historii dostala nad 3000 korun. Tato cena zohledňuje kurz koruny, která vůči americkému dolaru citelně slábne.

Zdražuje také zlato

Cena zlata v pondělí přesáhla poprvé po roce a půl 2000 dolarů za troyskou unci (31,1 g). Investoři hledají ve zlatém kovu bezpečí v důsledku eskalující rusko-ukrajinské války. Zdražují i další drahé kovy, na maximu je palladium.

„Zlato pravděpodobně zaznamená na ceně kolem 2000 dolarů zpočátku silný zájem, ale až ten bude uspokojen a za předpokladu, že nedojde ke změně situace na Ukrajině, se rychle přesune do oblasti 2100 USD a na nová historická maxima,“ citovala agentura Reuters analytika OANDA Jeffreyho Halleye.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované