Hlavní obsah

Vejce v obchodech kvůli ptačí chřipce rekordně zdražují

Vejce stojí 6 korun. Před rokem by si Češi za stejnou cenu koupili hned dvě.

Reklama

Ceny vajec v obchodech se blíží historickým rekordům, jedním z důvodů je ptačí chřipka, kvůli které se vybíjejí chovy v celé Evropě. Za rok vejce zdražilo z 2,60 na 4,90 koruny. Profitují z toho čeští chovatelé.

Článek

Ptačí chřipka zvedá ceny vajíček po celé Evropě včetně Česka. Chybí totiž nosnice v chovech. Tuzemští chovatelé na tom mohou vydělat, už nyní prodávají vejce do obchodů za dvojnásobné ceny.

„V létě jsme prodávali vejce za 1,80 koruny, dnes prodáváme za 3,30 Kč až 3,70 koruny,“ říká Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva ProAgro Nymburk. Podnik patří do skupiny Tekro, která je největším producentem vajec a obchodníkem s nimi v tuzemsku.

Zatímco v létě ProAgro Nymburk, které má momentálně 600 tisíc nosnic, prý prodávalo každé vejce se ztrátou přes 20 haléřů kvůli nadbytku v Evropě a zvýšenému dovozu, teď už je prodej ziskový.

„Celkově se nám ale ziskovost nezvýší, jen nám vyšší zisk z vajec pomůže vyrovnat ztráty z prasat a brojlerů,“ řekl a dodal: „Pokud však někdo má jen nosnice, dorovná mu to ztráty z léta a možná bude mít vyšší zisky.“

„Při jednáních s řetězci v posledních třech měsících to bylo vůbec poprvé, kdy jsme neměli problém dohodnout se na ceně,“ popsal realitu v obchodě Mlázovský.

Situaci otočila ptačí chřipka, která ničila chovy v Evropě, ale také vánoční sezóna, jež tradičně zvyšuje poptávku kvůli domácímu pečení, ale také většímu prodeji sladkostí v obchodech. V říjnu cena v obchodech meziměsíčně stoupla o deset haléřů na 4,5 koruny. V listopadu už vejce stálo 4,90 Kč. Poslední vývoj ještě data Českého statistického úřadu neukazují, ale je pravděpodobné, že Češi už platí za vejce historicky nejvyšší cenu. V obchodech často vejce z podestýlkového chovu, který se stává standardem, vyjde na 6 korun.

Za pětikorunu Češi kupovali vejce za posledních deset let už dvakrát. V roce 2012 cena vystoupala na 5,1 koruny. Důvodem byla nařízená přestavba starých klecí na obohacené klece. Investice způsobily v Evropě nedostatek nosnic. Slepic bylo málo také v roce 2017, kdy vejce zdražilo na pět korun. Tehdy byly důvodem problémy s výskytem insekticidu fipronil ve vejcích v mnoha zemích Evropy.

„Předpoklad je, že se cena vajec bude ještě zvyšovat z důvodu nejistých cen energií, ptačí chřipce a dalšímu snižování stavu nosnic v západní Evropě,“ vyhlíží budoucnost šéfka Drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Cenu bude podle ní do budoucna negativně ovlivňovat také Zelená dohoda pro Evropu a z ní vyplývající požadavek na revize směrnice o průmyslových emisích.

Mlázovský ale další růst cen nepředpokládá. „Po Novém roce vždy nastane útlum prodeje. Z našeho pohledu by ceny měly stagnovat,“ uvedl.

Cena vajec bude záviset právě na vývoji ptačí chřipky, kvůli níž se v Evropě vybíjejí chovy. V tuzemsku se zatím vysoce patogenní varianta ptačí chřipky subtypu H5N1 dostala do jediného velkochovu. Vyhubilo se 15 tisíc kachen na farmě Mavela Dynín v jihočeské Frahelži. Ode dneška ale platí přísnější opatření také pro domácí chovy.

I „bezpečná“ vejce se musí zničit

V Česku se nákaza během prosince potvrdila také v pěti malochovech. Ptačí chřipka je v posledních dvou letech agresivnější a její rozšíření hrozí častěji právě na konci roku kvůli stěhování ptáků.

Varianta nemoci, přenosné na člověka, má u zvířat vysokou mortalitu (50 až 100 procent) a pro chovatele znamená fatální zásah do zasaženého chovu, kde se přeživší drůbež musí za přísných hygienických opatření vyhubit.

„Rozhodně není důvod se obávat konzumace drůbežího masa a vajec. Z ČR ani zahraničí není znám žádný případ přenosu nákazy na člověka prostřednictvím konzumace drůbežích produktů,“ říká mluvčí Veterinární správy Petr Majer. Přesto se všechna vejce z infikovaného chovu musí zneškodnit a chovy vydezinfikovat.

Ve velkochovech platí přísná bezpečnostní pravidla. „Za prvé: naši zaměstnanci nesmí chovat drůbež. V práci se osprchují, obléknou do věcí i bot, určených jen pro pohyb v chovech. Vstupuje se jedním vchodem přes uzavřenou místnost. Auta s krmením projedou přes dezinfekční rám,“ popsal pravidla ve velkochovu Mlázovský.

Drůbežářská unie uvádí, že ročně se v tuzemsku spotřebují zhruba tři miliardy vajec. Přibližně 30 milionů kusů měsíčně se importuje z okolních zemí, především z Polska. Česká republika je ve vejcích soběstačná zhruba z 88 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované