Hlavní obsah

Podniky a odbory volají po kurzarbeitu pro nejvíce zasažená odvětví

Tisková konference po mimořádném jednání tripartity.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zaměstnavatelé a odbory vyzývají vládu, aby připravila podmínky pro možné spuštění systému na udržení pracovních míst, tzv. kurzarbeitu. Kvůli dopadům války na českou ekonomiku se ráno mimořádně sešla tripartita.

Článek

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů ráno řešili, jak se firmám daří zvládat výpadek dodávek na ukrajinský, ruský a běloruský trh. Problémy pak podnikům působí také skokové zdražování energií, jak ukázal i bleskový průzkum Svazu průmyslu a dopravy.

„Upozorňoval jsem na to, aby kurzarbeit byl připraven, ne plošně, ale byl připraven odvětvově nebo oborově, protože vývoj v automobilovém průmyslu, ocelářství, sklářském, keramickém a textilním už je na hraně použití kurzarbeitu,“ vyjmenoval na tiskové konferenci nejtíživěji postižená odvětví Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Kurzarbeit

Znamená zkrácený pracovní úvazek.

Firma platí lidem za odpracované hodiny a stát jim dorovná část výdělku za neodpracovaný čas.

Vláda původně plánovala zavedení nových pravidel už od loňského listopadu, nebyla na nich ale shoda.

„Už vloni před volbami jsme žádali, ať jsou připravena konkrétní nařízení na různé typy odvětví a mrzí mě, že ta situace v takové připravenosti není, protože Evropská komise bude posuzovat každou jednotlivou žádost, tak jak přijde, a poté teprve bude probíhat notifikace,“ souhlasil také Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

O mimořádnou schůzi s premiérem Petrem Fialou požádaly právě odbory. Chtěly řešit bezprostřední dopady v oblasti migrace, zaměstnanosti, narušení obchodu a cenových šoků energií.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyjmenoval současná vládní opatření na zvládání mohutné vlny ukrajinských uprchlíků. Znovu zopakoval, že vláda nezvažuje plošná opatření, ale výhradně ta cílená. Mířit mají na podnikatele, domácnosti i obce, v jejich případě ve formě dotací na mobilní ubytovací kapacity pro uprchlíky.

Premiér Petr Fiala po jednání tripartity řekl, že v současné době je v Česku 270.000 uprchlíků z Ukrajiny. Víc než polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Řada mužů, kteří pracovali v ČR, se naopak vrátila do vlasti bojovat. Mnohé firmy rodinám svých ukrajinských zaměstnanců poskytují podporu. Zaměstnavatelé nabízejí volná místa. Uprchlíci s vízem ke strpění budou mít po přijetí projednávaného zákona volný přístup na český trh práce, pracovní povolení nebudou potřebovat. Podle expertů na integraci by Česko mělo využít vzdělání a kvalifikaci příchozích.

Tiskovou konferenci po jednání můžete sledovat ve videu nahoře.

Text jsme aktualizovali o výsledky jednání tripartity.

Reklama

Doporučované