Hlavní obsah

Výhodnost nákupu rezidenčních nemovitostí dále propadla

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v červnu dále propadla.

Článek

Vyplývá to z dat, které poskytla UniCredit Bank. Její ukazatel, který představuje čistou roční výnosnost nájemného, od níž se odečte průměr úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů, v červnu klesl meziměsíčně o 40 bodů na minus 3,91 procenta.

Hrubá roční výnosnost nájemného na úrovni krajských měst ČR meziměsíčně vzrostla o sedm bodů na 3,55 procenta s tím, jak ceny nájmů přidaly meziměsíčně více než ceny bytů. Nevýhodnost či nedostupnost rezidenčních nemovitostí povede podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura se zpožděním k oslabení poptávky a zpomalení růstu jejich cen. „Nadále očekáváme, že ceny nemovitostí začnou zostra brzdit během druhé poloviny letošního roku a v příštích letech bude jejich růst nižší než inflace,“ odhadl.

Z krajských měst byly podle UniCredit Bank „nejméně nevýhodné“ nemovitosti v Ústí nad Labem a Ostravě, zatímco na opačném konci žebříčku si prvenství udrželo Brno, následované nově Hradcem Králové, který tak odsunul Prahu na třetí příčku. Meziměsíčně klesl indikátor napětí ve všech krajských městech, nejvíce v Jihlavě, a to o 72 bodů, Hradci Králové o 67 bodů a v Ostravě o 61 bodů. Ve všech případech byl důvodem pokles cen nájmů, v Jihlavě i silný růst cen bytů, vyplývá z dat banky.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek konstatovala, že ceny nemovitostí na konci roku 2021 byly v ČR o zhruba 40 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmům mediánové domácnosti a požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti. To je o 15 procentních bodů více než před půl rokem. „V nepříznivém scénáři by klesly během tří let ceny nemovitostí v souhrnu až o téměř 30 procent. Tento scénář hodnotíme jako velmi málo pravděpodobný, ale možnost, že by k němu mohlo dojít, je vyšší než v minulosti,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait. V základním scénáři ale ČNB nepočítá s tím, že by ceny bydlení v absolutní hodnotě klesly, pouze by přestaly růst.

Reklama

Doporučované