Hlavní obsah

Evropští zelináři mají problém s vytápěním skleníků. Nastupuje africký dovoz

Hostem Agendy SZ Byznys byl Vladimír Schmalz, bývalý vysoký manažer ČEZ a nyní investor. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší tuzemský pěstitel rajčat, Agro Kadaň, kvůli energetické krizi zmodernizoval osvětlení svých skleníků. Nová led svítidla mu šetří téměř polovinu elektřiny. Drahé energie právě mění celý trh se skleníkovou zeleninou.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Tři čtvrtiny nizozemských skleníků budou v zimě bez energie, protože k vyhřívání používají plyn. V pořadu Agenda SZ Byznys to řekl Vladimír Schmalz, někdejší vysoký manažer ČEZ, nyní investor společnosti Agro Kadaň, která provozuje největší skleníkový areál v severočeských Tušimicích.

Vladimír Schmalz

Absolvent pražské VŠE

V letech 2004 až 2011 působil na různých postech v ČEZ, naposled jako šéf fúzí a akvizic v managementu Martina Romana.

Po odchodu z ČEZ investoval do řady projektů, například technologické firmy MonkeyData, sítě jazykových škol Edua Group či do zemědělské firmy Agro Kadaň.

Ta vybudovala v areálu tušimické elektrárny obří skleníky na hydroponické pěstování rajčat a stala se významným producentem zeleniny.

Právě Nizozemsko je evropskou zelinářskou velmocí. Očekávaný výpadek produkce rajčat a dalších druhů zeleniny tak na evropských pultech podle Schmalze nahradí zboží ze západní Afriky.

Problémy budou však mít i čeští pěstitelé rajčat, zejména ti, kterým v zimě skončí fixované ceny energií. Obvyklé množství této zeleniny, kterou Češi ročně zkonzumovali, přitom dosahuje 70 tisíc tun.

„Řada našich konkurentů nebude moci provozovat své skleníky. Musím zdůraznit, že já se z toho vůbec neraduji. My jsme dokázali velmi dobře operovat i v ostře konkurenčním prostředí,“ říká Schmalz.

Jedenáct hektarů hydroponických skleníků provozuje firma Agro Kadaň přímo v areálu uhelné elektrárny Tušimice. Jako všichni producenti rajčat patří celoročně k velkým spotřebitelům tepla a světla. Společnost má ale tu výhodu, že využívá odpadní teplo přímo ze sousední elektrárny.

Velké náklady dnes ale pro provozovatele skleníků představuje i elektřina. Schmalzova firma to vyřešila tím, že po třech letech provozu v Tušimících přebudovala svůj světelný park, přešla na led osvětlení. Agru se tak podařilo výrazně snížit spotřebu, podle Schmalze klesla z dřívějších 22 tisíc MWh na 12 MWh ročně.

Jak to bude s náklady na elektřinu do budoucna, neví ani manažer, který léta působil ve vedení ČEZu. „I nám dobíhá fixace z lepších časů, ale nikdo neví, kdy se energetická krize usadí a ceny budou na předvídatelných úrovních,“ připomíná v Agendě SZ Byznys Vladimír Schmalz. S tím, že rajčata i v zimě v obchodech budou, ale za vyšší cenu.

Celý rozhovor s Vladimírem Schmalzem si můžete pustit v úvodním videu nebo v podcastových aplikacích.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované