Hlavní obsah

Ukrajinci chtějí v Česku vyrábět „špiony“ Čáp

Foto: DeViRo, Seznam Zprávy

Dron, který ve válce s Ruskem využívá ukrajinská armáda, se jmenuje Čáp. Na obrázku vepředu vpravo zakladatel firmy Denys Cherednychenko.

Reklama

Dva Ukrajinci přivezli do Ostravy na Dny NATO bezpilotní letoun, který používá Kyjev ve válce s Ruskem. Část výroby plánují přesunout do Česka, už si tady založili firmu.

Článek

Před rokem 2014 byl Ukrajinec Denys Cherednychenko běžný policista a také nadšený letecký modelář. Poté, co Rusko napadlo a zabralo Krym, se na něj ale začali obracet kamarádi z armády, jestli by jim neporadil, jak fungují o něco pokročilejší letadélka na dálkové ovládání – drony.

„Špiony“ v podobě bezpilotních letadel prý v té době ukrajinská armáda ve svém arzenálu vůbec neměla, vojáci je však začali akutně potřebovat.

Historie Cherednychenkova byznysu kopíruje „velké“ dějiny, které letos v únoru dospěly k napadení celé Ukrajiny. A Cherednychenko coby spolumajitel a ředitel firmy DeViRo se v mezičase z modeláře-nadšence stal oficiálním dodavatelem vojenských dronů ukrajinské armádě.

Další kapitolu svého podnikání chce společnost napsat v České republice. Cherednychenko si tady už v létě založil firmu a má plán do Česka přesunout část výroby. „Naše stroje se narodily na bojišti. Naší výhodou je bojová zkušenost, působíme v běžícím konfliktu už osm let. Chceme s naším podnikáním pokračovat v Česku, protože jste byli jednou z prvních zemí, která nám po začátku války pomohla,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Přesunout část výroby z Ukrajiny chce firma prý i z bezpečnostních důvodů – z dosahu špionáže a diverzních aktivit Moskvy.

Čáp do boje i na pole

Jde o jeden z mnoha příběhů ukrajinské armády, která letos v zimě překvapila celý svět. Odvážně se postavila ruské přesile a dokázala agresora vyhnat z okolí Kyjeva. Ukrajinská vláda se může opřít o podporu Západu, ať už v dodávkách vojenského materiálu, financí či zpravodajských informací. Na bojišti své životy ale nasazují sami Ukrajinci a na střet se země zjevně chystala už od anexe Krymu.

„Moje hobby se stalo mým byznysem. Asi v roce 2015, po roce příprav, jsme postavili první prototyp a předali jsme ho ukrajinské armádě na první testy. Na základě zpětné vazby od armády jsme stroj upgradovali a přizpůsobili. Právě bojová zkušenost nám dává možnost zlepšovat naše produkty ve velmi rychlém čase,“ říká Cherednychenko.

Podívejte se záběry bojiště na Ukrajině z dronů Čáp.Video: DeViRo

Finančně prý v začátcích firmu drželi nad vodou místní podnikatelé, kteří si drony objednávali. V roce 2021 získal stroj autorizaci pro využití ukrajinskou armádou.

Dnes dron firmy DeViRo s názvem Čáp hlavně sbírá informace: „Umí posílat videa z bojiště, vypočítat souřadnice objektů na zemi či dráhu dělostřelecké palby,“ vyjmenovává zástupce ředitele společnosti Kyrylo Zablotnyi. Jak dodává, firma dnes na Ukrajině zaměstnává přes sto lidí.

Přestože jde o techniku hlavně pro vojenské účely, využít se prý dá například i v zemědělství. Stroj může sledovat, jak na rozlehlých polích pokračuje růst plodin, případně zemědělská teritoria chránit.

„Slušná reference“

Oba muži, Cherednychenko i Zablotnyi, v těchto dnech své výrobky představují na přehlídce vojenské techniky Dny NATO v Ostravě. „Česká republika Ukrajinu velmi podporuje, dobře to víme. Nezapomeneme na to, že váš premiér byl ve skupině prvních politiků, kteří navštívili Kyjev. Známe také vaši leteckou minulost. A v neposlední řadě – jste blízko,“ vysvětluje Cherednychenko, proč si jako další působiště zvolili Česko.

V Česku už si firmu založili v létě. Sídlo zatím společnost nemá, ale ukrajinští byznysmeni si během své zářijové návštěvy chtějí některé objekty, kde by případně mohla stát i budoucí továrna, prohlédnout. „Jsme připraveni investovat do výroby v Česku. Co potřebujeme, je perspektiva budoucích kontraktů. Můžeme do Česka přivézt technologii, která je v evropském kontextu unikátní,“ dodává Zablotnyi.

Více o české vojenské pomoci Ukrajině

Na pomoc Ukrajině Česká republika podle premiéra Petra Fialy dodala vojenský materiál v hodnotě 3,8 miliardy korun.

Podle náměstka ministryně obrany pro sekci průmyslové spolupráce Tomáše Kopečného jsou kontakty s ukrajinským výrobcem dronů přínosné. „Fakt, že tyto drony nasazuje ukrajinská armáda a je s nimi spokojená, je poměrně slušná reference. Pro jakéhokoliv výrobce nebo vývojáře na světě jsou zkušenosti z nasazení dronů proti ruským okupantům nenahraditelné, takže doufám, že se uchytí skrze nějaké partnerství s českými firmami i u nás,“ řekl Seznam Zprávám.

Jako zvíře v koutě

Cherednychenko do Ostravy přijel z ukrajinského Dnipra. Sám nebojuje, ale stará se o dodávky dronů pro armádu a kvůli tomu se pohybuje i v přímých zónách konfliktu.

V posledních dnech přicházejí z Ukrajiny zprávy o tom, jak se ukrajinské armádě daří osvobozovat území i na východě Ukrajiny, jež Rusové okupují od prvních týdnů války.

„Teď vidíme skvělé výsledky, ale jejich cena je velmi vysoká. Ruská armáda není tak silná, jak Moskva dříve tvrdila. Ale s tím, jak se nám daří postupovat, je naštvanější, agresivnější jako zvíře zahnané do kouta a mstí se na civilistech,“ připomíná Ukrajinec.

Pro něj je jediným možným zakončením války vítězství. Zároveň varuje Evropu, že pokud by Rusové zabrali Ukrajinu, jejich dalším cílem by byly země Evropské unie. „Ta situace je pro nás velmi těžká. I teď, když jsem tady v Česku, velmi se bojím o svou rodinu,“ dodává.

Reklama

Doporučované