Hlavní obsah

Ekonomiku čeká slušný rok. Od české koruny ale zázraky nečekejte, říká ekonom

Rozhovor s Jaromírem Šindelem, hlavním ekonomem Citibank.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Má česká ekonomika zaděláno na další rok konjunktury? Jaké vyhlídky má letos světová ekonomika? Co čekat od centrálních bank a jak na prahu roku 2019 dobře poskládat investiční portfolio? Svůj makroekonomický a investiční pohled nabídl ve studiu Seznamu v pasáži Burzovního paláce Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank.

Článek

Českou ekonomiku bude letos charakterizovat relativně solidní růst, hrubý domácí produkt by se mohl zvýšit až o 3 %. Ve srovnání s našimi sousedy půjde o pomalejší expanzi. Důvodem pozvolnějšího růstu oproti středoevropskému regionu je obezřetnější domácí měnová a fiskální politika a také menší příliv peněz z evropských fondů, vysvětluje Jaromír Šindel.

„Konvergenční příběh České republiky je stále ve hře. Produktivita práce se vyvíjí pozitivně a měla by v dlouhodobém horizontu přispět k posílení české koruny. V dvouletém horizontu by se naše měna měla dostat pod 25 korun za euro,“ předpovídá ekonom, podle kterého ale ještě minimálně v první polovině roku bude koruna stagnovat na aktuální úrovni, tedy zhruba 25,60 EUR/CZK.

Česká národní banka se v letošním roce odhodlá ke dvěma zvýšením úrokových sazeb, to se však ještě v plné míře neodrazí na úročení termínovaných vkladů. Banky si stále užívají hojnosti likvidity a ke zvyšování úroků z depozit se příliš nemají.

Druhá část rozhovoru s Jaromírem Šindelem z Citibank.Video: Seznam Zprávy

Americkou ekonomiku čeká opět slušný růst, který bude podpořen fiskálními stimuly, a proto tamní centrální banka Fed může zvednout sazby ještě dvakrát a posunout tak úrokovou laťku na 3 %, kde nějakou dobu setrvá. Situace v Evropě je komplikovanější, ale i tak by se nakonec mohly úrokové sazby Evropské centrální banky posunout ze záporu na nulu. „Je to téma závěru roku 2019,“ predikuje Šindel.

Analytici nyní diskutují o tom, v jaké fázi cyklu ekonomika je, zda jde o závěrečnou část, nebo jsme jedno období silné konjunktury před ní. Ziskovost firem by globálně měla letos přispět k růstu akciových trhů. Investoři by ale ve svých portfoliích měli již balancovat cyklické a defenzivní tituly a hledat firmy s menším zadlužením a dobrým finančním ratingem. Očekávané oslabení amerického dolaru může podpořit i akcie na rozvíjejících se trzích, uzavírá svůj investiční výhled hlavní ekonom české pobočky Citibank Jaromír Šindel.

Reklama

Doporučované