Hlavní obsah

Ekvádor povolil americké armádě využívat letiště na Galapágách. Opozice ale nechce být „letadlovou lodí”

Ekvádor povolil americké armádě využívat letiště na Galapágách.

Reklama

Ekvádor odsouhlasil, že americká armáda může využívat letiště San Cristóbal na Galapágách. Ohlásil to ekvádorský ministr obrany Oswaldo Jarrin. Opozice rozhodnutí kritizuje.

Článek

Americké letectvo bude moci užívat letiště na ostrovech jako svoji základnu. Opozice rozhodnutí neschvaluje a varuje před možnou ztrátou státní suverenity, ale také před ohrožením vzácného přírodního prostředí ostrovů.

Galapágské ostrovy se nacházejí asi 900 kilometrů západně od kontinentálního Ekvádoru. Patří mezi dědictví UNESCO kvůli unikátním rostlinám a zvířatům, která zde žijí. Turisté z celého světa sem jezdí obdivovat biodiverzitu, která inspirovala Charlese Darwina k jeho evoluční teorii.

Ekvádorský parlament nyní žádá vládu, zejména již zmíněného ministra obrany Jarrina a také ministra životního prostředí Marcela Matu, aby celou spolupráci s americkou armádou vysvětlili.

Opoziční kongresman Carlos Viteri považuje dohodu se Spojenými státy za nepřijatelnou. Podle ekvádorské ústavy je totiž země „mírovým územím” a „ustanovení zahraniční vojenské základny nebo jiných vojenských zahraničních zařízení není povoleno”.

Také bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa reagoval na svém Twitteru negativně. Podle něj by ostrov neměl být „letadlovou lodí“ pro Američany.

Ministr obrany Jarrin kritiky ubezpečil, že se rozhodně nejedná o dlouhodobou záležitost a všechny změny a stavební úpravy budou hrazeny americkou stranou.

Reklama

Související témata:

Doporučované