Hlavní obsah

Ekvádor zadržel blízkého spolupracovníka Assange, který chtěl odletět do Japonska

Ekvádor zadržel Švéda, který je prý spolupracovníkem Assange.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Policie na letišti v ekvádorské metropoli Quito zadržela údajně blízkého spolupracovníka Juliana Assange. K zatčení došlo v rámci operace cílené proti osobám, které v posledních dnech vyhrožovaly odvetou ekvádorskému prezidentovi Lenínu Morenovi. Právě ten po sedmi letech odebral zakladateli serveru WikiLeaks ekvádorský azyl, který ho v Británii chránil před zatčením.

Článek

Ekvádorské úřady zadržely ve čtvrtek na letišti v metropoli Quito softwarového vývojáře původem ze Švédska, který je údajně blízkým spolupracovníkem zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Agentuře AP to dnes pod podmínkou anonymity řekl ekvádorský činitel. Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl ve čtvrtek z ambasády vyveden a zatčen.

Švédský vývojář Ola Bini byl zatčen, když se chystal odletět do Japonska. Policie ho podle agentury AP zadržela v rámci operace, jejímž cílem je zakročit proti osobám, které v posledních dnech vyhrožovaly odvetnými kroky proti ekvádorskému prezidentovi Lenínu Morenovi. Právě Moreno nyní rozhodl o odebrání ekvádorského azylu Assangeovi.

Ministryně vnitra Ekvádoru María Paula Romová médiím dříve sdělila, že tamní úřady zadržely osobu, která je blízká Assangeovi a je klíčovým spolupracovníkem WikiLeaks. Zadržený podle ní čelí podezření ze spiknutí proti ekvádorské vládě. Další podrobnosti o případu ani totožnost zadrženého neuvedla.

Na osobním blogu, který patří osobě se stejným jménem jako zadržený Ola Bini, o sobě muž píše, že je softwarovým vývojářem a pracuje v Quitu pro společnost Center for Digital Autonomy (Středisko pro digitální autonomii). Skupina se sídlem v Ekvádoru a Španělsku se zaměřuje na ochranu soukromí, bezpečnost a šifrování. O spolupráci s WikiLeaks se nezmiňuje.

Zakladatel severu WikiLeaks se v roce 2012 uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chce vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko v roce 2017 případ odložilo. Stále mu ale hrozí postih za to, že se vyhýbal soudu. Právnička Švédky, která Assange nařkla ze znásilnění, ve čtvrtek oznámila, že udělá vše pro to, aby ho dostala před švédský soud.

Reklama

Doporučované