Hlavní obsah

Ekvádorská vláda odstřihla Assange od internetu na své ambasádě. Porušoval dohodu

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange.

Reklama

Julian Assange žije na ekvádorské ambasádě v Londýně už šest let.

Článek

Ekvádorská vláda zablokovala přístup k internetu zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi, který kvůli obavám z vydání do USA žije už téměř šest let na ekvádorské ambasádě v Londýně. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na mluvčí ekvádorské vlády. Vláda v prohlášení uvedla, že počítačový expert Assange byl odpojen od internetu v úterý.

K tomuto kroku přistoupila ekvádorská vláda podle místního deníku El Comercio proto, že Assange porušil dohodu z loňského prosince. V ní se podle vlády písemně zavázal, že nebude veřejně publikovat komentáře, které by mohly znamenat vměšování do záležitostí jiných států. Jaké komentáře vedly k tomuto opatření, vláda v prohlášení neuvedla. Assange má od prosince ekvádorské občanství, už v roce 2012 mu tamní vláda udělila politický azyl.

V prohlášení ekvádorské vlády se také uvádí, že Assange svými příspěvky na sociálních sítích „ohrozil dobré vztahy, která má Ekvádor s Británií a ostatními zeměmi Evropské unie i dalšími státy“.

Ekvádorská vláda zintenzivnila loni úsilí, aby Assangeův případ vyřešila a dostala ho ze své ambasády v Londýně. Vláda se snažila získat prostředníka (třetí zemi či nezávislou osobu) pro řešení tohoto případu. Ekvádor se podle ministryně zahraničí Maríi Espinosaové pokoušel dostat Assange z ambasády tak, že po udělení občanství požádal Británii o přiznání diplomatického statusu, ta to však odmítla.

Nyní šestačtyřicetiletý Assange se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu Ekvádor poskytl politický azyl. Australský programátor se na velvyslanectví ukryl kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Stále ale může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Britský soud letos zamítl stížnost Assangeových advokátů na britský zatykač. Rozhodl, že zatykač zůstává v platnosti. Advokáti argumentovali mimo jiné tím, že švédská prokuratura loni Assangeovo vyšetřování zastavila. Britské úřady stále trvají na zatykači, který vydaly v roce 2012 proto, že Assange porušil podmínky stanovené soudem při jeho propuštění na kauci a nedostavil se k jednání o jeho vydání do Švédska.

Podle argentinského serveru Infobae odstřihl Ekvádor od internetu Assange na ambasádě už jednou v říjnu 2016. Učinil tak poté, co server WikiLeaks odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů americké Demokratické strany. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se přimlouvala za podporu finančníků z Wall Street.

Reklama

Doporučované