Hlavní obsah

Ekvádorský prezident pochopil, že jeho země je tak slabá, že Assangovým azylem si zbytečně škodí, říká Kozák

Rozhovor s amerikanistou Kryštofem Kozákem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek zatkla britská policie Juliana Assange, zakladatele společnosti WikiLeaks, která získává a zveřejňuje utajované informace americké vlády. „Všechno, co publikovala, je pravda. Nicméně je to pravda, která z hlediska americké vlády měla zůstat skryta před veřejností,“ řekl v rozhovoru ve Večerních zprávách amerikanista Kryštof Kozák.

Článek

Po sedmi letech na ekvádorské ambasádě se Assange přesunul z jednoho uzavřeného prostoru do druhého – do vazby. Podle Kryštofa Kozáka se po letech na velvyslanectví v Londýně už mohly vyčerpat Assangeovy psychické možnosti.

Otočení ekvádorského postoje lze podle amerikanisty Kryštofa Kozáka vidět kromě Assangeova kritizovaného chování i ve změně ekvádorského prezidenta. Ten mohl být i pod tlakem ze strany USA, které mají v Latinské Americe velký vliv. Zatímco ten bývalý Rafael Correa tlaku odolával, ten současný Lenín Moreno ustoupil. „Pochopil, že Ekvádor je tak malá a slabá země, že si tímto postojem zbytečně škodí. Assangeovo chování na velvyslanectví a každodenní konflikty k tomu napomáhaly,“ říká Kozák.

Podle čtvrtečního obvinění z počítačové kriminality hrozí Assangeovi v USA pět let za mřížemi. Pět let odnětí svobody je ale podle Kozáka jen jeden z možných trestů. Spojené státy pro něj však mají pevné důkazy v podobě e-mailové komunikace, na základě které mohou prokázat Assangeovu vinu. Jsou ale i další možnosti obžaloby za ostatní činnosti WikiLeaks.

Co utajované informace, které WikiLeaks publikovala, obsahují? Kromě zahraničně-politických strategií USA například i záběry z leteckého útoku amerických vojáků v iráckém Bagdádu. Podle samotného Assange takové informace „změní názor lidí, kteří to všechno platí”, řekl to už v roce 2010 v rozhovoru pro TED.

Roger Stone, blízký spolupracovník Donalda Trumpa, byl podle Muellerovy zprávy v kontaktu s Julianem Assangem. Podle Kozáka koordinoval zveřejnění e-mailů Hillary Clintonové před prezidentskými volbami v USA v roce 2016. „WikiLeaks tak paradoxně pomohla Donaldu Trumpovi tím, že zveřejnila špínu, ale pouze tu demokratickou,“ řekl Kozák.

I v důsledku činnosti WikiLeaks byla ovšem americká armáda nucena učinit jistá opatření, aby zabránila excesům, jako byly ty, o kterých se veřejnost dozvěděla díky zveřejněným materiálům.

Reklama

Doporučované