Hlavní obsah

El Clásico bude po jedenácti letech bez Messiho i Ronalda a rozhodne o trenérovi Bílého baletu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Realu Madrid se v rozhovorech s médii shodují, že problém současného klubu není v trenérovi.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

V poslední dekádě se El Clásico vždy točilo okolo souboje Cristiana Ronalda s Lionelem Messim. Jenže Portugalec od léta působí v italském Juventusu Turín a Argentinec si zase v minulém ligovém kole proti Seville poranil ruku.

Článek

El Clásico. Jeden z nejsledovanějších zápasů na světě mezi Barcelonou a Realem Madrid bude v neděli bez dvou velikánů současného světového fotbalu. A na to nejsou ve Španělsku, respektive Katalánsku zvyklí.

Jeden v Juventusu, druhý zraněný. Ronaldo a Messi tak budou chybět ve šlágru španělské ligy poprvé od roku 2007. Právě před jedenácti lety naposled El Clásico nehrála ani jedna ze jmenovaných světových fotbalových hvězd. Pro zajímavost se tehdy z vítězství 1:0 radoval Real po gólu Brazilce Júlia Baptisty.

„Budeme se snažit, abychom minimalizovali rozdíl našeho týmu v plné síle a bez Messiho,“ nechal se slyšet během týdne záložník Barcelony Ivan Rakitič. První duel bez fotbalisty, kvůli kterému změnili v Barceloně dokonce leteckou trasu, tým kouče Ernesta Valverdeho zvládl, když doma v Lize mistrů porazil Inter Milán 2:0.

Realu Madrid se bez Ronalda v dosavadním průběhu sezony příliš nedaří, po devíti odehraných ligových kolech ztrácí na vedoucí Barcelonu čtyři body. Poslední vítěz Ligy mistrů navíc v nejprestižnější klubové soutěži světa prohrál s CSKA Moskva a nechybělo mnoho, aby ztratil body i s plzeňskou Viktorií.

„Konec Cristiana byl pro všechny, včetně nás hráčů, překvapením, protože jsme nečekali, že by mohl odejít. Samozřejmě Cristiano je velký hráč, ale žádný fotbalista není víc než klub. Hráči přestupují, končí kariéry, ale Real Madrid tady bude vždy,“ odpovídal Marcelo diplomaticky ohledně současného Realu bez Ronalda.

Vedle odchodu kapitána mistrů Evropy z roku 2016 se museli v Realu vypořádat také s odchodem kouče Zinédineho Zidana, který stojí za třemi triumfy královského klubu v Lize mistrů v řadě.

Veleúspěšného francouzského trenéra i hráče nahradil Julen Lopetegui. Jenže bývalý kouč španělské reprezentace, který opustil národní tým těsně před letošním mistrovstvím světa právě kvůli Realu Madrid, zatím nemá v královském klubu příliš dobré výsledky a jeho pozice začíná být velmi kritická.

Real v lize nevyhrál už čtyři zápasy a během utrápeného utkání proti Viktorii Plzeň dokonce prezident Madridu Florentino Pérez opustil lóži. Britská média přišla s informací, že byl Pérez z výkonu Realu proti českému klubu natolik rozladěn, že chtěl Lopeteguiho okamžitě vyhodit.

Jenže v Madridu se měli dohodnout, že by nebylo správné vyhodit trenéra jen několik dnů před El Clásicem. „Lopetegui zůstává trenérem, všechno je v pořádku, musíme zůstat v klidu a jednotní,“ vyprávěl sportovní ředitel klubu Emilio Butragueño.

Španělská média se ale shodují, že pokud Real pod Lopeteguim nezvládne šlágr s Barcelonou, tak budou v Madridu hledat nového trenéra. V souvislosti s pracovní pozicí v Realu se v posledních dnech hovoří o jménech, jako jsou Antonio Conte, Santiago Solari nebo Guti.

Situace v Madridu se vyjasní už po nedělním zápase na Camp Nou. El Clásico začíná v 16:15 v Barceloně a v České republice ho vysílá stanice Digi Sport 1.

Reklama

Doporučované