Hlavní obsah

Elegán Mrázek, discokrál Jonák. Připomeňte si všechny případy divokých 90. let

Foto: Jakub Čaja, Profimedia.cz

S Josefem Klímou a Adamem Miklicou (StaySteak) o zločinu divokých devadesátek.

Reklama

Článek

Úspěšná podcastová série České podsvětí od července 2020 nasbírala víc než 230 tisíc přehrání na webu Seznam Zpráv a téměř stejný počet stažení v podcastových aplikacích. Pusťte si všech devět dílů i bonusový rozhovor.

Knihu Zločin jak ho pamatuju Josefa Klímy adaptoval podcastový tým Seznam Zpráv společně s producentem Damianem Machajem do celkem devítidílné série, která se ohlíží za největšími zločiny a problematickými postavami divokých devadesátek.

Sérií České podsvětí, která se celé léto drží na prvních třech místech hitparády Apple Podcasts a v aplikaci nasbírala přes 440 pozitivních hodnocení, provází mladý youtuber Adam Miklica alias StaySteak, který se nejstaršího aktivního investigativního novináře Josefa Klímy ptá na jeho osobní zkušenosti se sofistikovaným vekslákem Františkem Mrázkem, fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou nebo diskotékovým mafiánem Ivanem Jonákem.

České podsvětí

Všechny epizody najdete na Seznam Zprávách, na Spotify nebo v Apple Podcasts. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: František Šec a Ivan Horák. Vyrobeno ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Připomeňte si postupně všechny díly série:

Epizoda první: Začalo to v Discolandu

Žádný elegán v italském obleku, spíš taková česká parodie. Chlap jako hora s afrem, bílý oblek, fialová košile. A taky muž odsouzený za nájemnou vraždu své manželky. To byl Ivan Jonák. „Moje symbióza s Jonákem spočívala v tom, že on se rád předváděl. A mě zase zajímaly ty věci, které on vyvádí,“ vzpomíná v první epizodě Klíma.

Epizoda druhá: Drsnější

Říká se divoké devadesátky. Protože najednou to v Československu byla tak trochu kovbojka. Divoký západ Východu, staré struktury se rozpadly, policie v plenkách a všichni v euforii. Do Česka začali proudit gangsteři nejenom z Ruska, ale také z Ukrajiny, z Dagestánu a Čečny. Prostě ostří hoši. Druhá epizoda připomíná i slavný zátah na mafiánském srazu v restauraci U Holubů.

Epizoda třetí: Vraždy s.r.o.

Nejposlouchanější epizoda podcastu. Na začátku 90. let se lidé chopili šance volně podnikat. Někteří začali podnikat ve vraždách. Vysoce inteligentní a brutální vrah Ivan Roubal se rozhodl, že nejsnazším způsobem, jak se dostat k penězům, je někoho zabít. A orlický gang se pokouší zabíjení industrializovat pomocí vlastní vražedné technologie.

Epizoda čtvrtá: Značka Kajínek

Díry ve vyšetřování, fascinující útěk z Mírova i zájem médií způsobily, že se z Jiřího Kajínka stal lidový hrdina. Na tom, že je z regulérního zločince celebrita, měli velký podíl i novináři. Včetně Josefa Klímy.

„My jsme nikdy neříkali, že je Kajínek nevinný. Jen tvrdíme, že ty vraždy proběhly jinak, než jak byly vyšetřené plzeňskou policií,“ vzpomíná novinář.

Epizoda pátá: České Palermo

Ukousnuté ucho. Beránek, kterého za nic nedostali. Útok samopalem. A k tomu fotbalový klub s ostrými hochy „v záloze“. Příbramský boss Jaroslav Starka a jeho temný příběh.

„Přicházel ze světa, ve kterém hrají svoji významnou roli zbraně, drogy, nevěstince. Lidé z fotbalového prostředí mu někdy říkají Bandita nebo Loupežník a vždy s takovým potutelným úsměvem. Rozhodně bych neřekl, že by kvůli tomu stál Jaroslav Starka v českém fotbale někde bokem,“ připomíná v epizodě Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Epizoda šestá: Vyšší hra

Někdy stačí maličkost. Jako třeba přelepit štítky na cisternách s naftou. A vydělají se miliardy. Šestá epizoda Českého podsvětí líčí největší porevoluční spiknutí, ve kterém jsou zapleteni zloději a vrazi, policie i ti nahoře: lehké topné oleje.

„Daň, taková nudná věc. A oni najednou zjistili, že vlastně na alkoholu se dá zbohatnout právě přes daně - a vznikla rumová aféra. A zatímco u toho rumu to ještě bylo, řekněme, v krajských podmínkách, tam v tom třeba lítal nějaký vyšetřovatel nebo soudce, tady to už bylo v celostátním měřítku,“ vysvětluje Josef Klíma.

Epizoda sedmá: Ve službách policie

Příběh jako z hollywoodského filmu. Tohle není gang, kterému by za úplatek pomáhala policie. Tenhle gang je policie. A proti zkorumpovaným kolegům, proti zločincům, zkrátka proti všem stojí dva neohrožení policisté. Sedmá epizoda připomíná kauzu Berdychova gangu.

Jak Josef Klíma vzpomíná na spolupráci s šéfem gangu Opavou? Jak to, že si David Berdych odseděl nejdelší trest, přestože se rozhodl proti komplicům vypovídat? A proč mu policistka Helena Kahnová, která celý gang rozkryla, smažila řízky?

Epizoda osmá: Jedna rána do srdce

Je 25. ledna 2006. Mrzne. Z budovy v pražské Durychově ulici vychází František Mrázek v doprovodu svého synovce. Od dveří k autu to mají jen pár metrů. Najednou zazní jediný výstřel a Mrázek se sesune k zemi. Osmá epizoda rozkrývá jednu z největších nevyřešených záhad: kdo zabil Františka Mrázka?

Epizoda devátá: Respekt

Český zločinec mezinárodního formátu. Poté, co utekl českým detektivům pod rukama, ovládl podsvětí v JAR. Dneska tam sedí ve vězení a chtěl by domů. Radovan Krejčíř.

„Byla by katastrofa, kdyby se Krejčíř vrátil. Pro mě osobně bylo vlastně dobře, že utekl. Protože jinak bychom mu něco prokázali, on by si tu odseděl nějaký menší trest, ale už by byl dávno venku a já bych byl nejspíš mrtvý,“ říká v epizodě bývalý policista Karel Tichý a naznačuje, že na návratu Krejčíře do Česka nemá zájem řada lidí.

Bonusová epizoda: Jak se odhaluje české podsvětí

Šéfeditor podcastového týmu Seznam Zpráv Robert Candra společně s Josefem Klímou, Sabinou Slonkovou, Jindřichem Šídlem, Jiřím Kubíkem a Pavlou Holcovou rozebírá profesi investigativních novinářů v 90. letech a dnes.

Kdo jsou a jak pracují investigativní novináři? Co je pohání, na co jsou pyšní, co je frustruje?

„Naším největším úspěchem je to, že po těch letech nás práce pořád baví. A trochu neskromně si myslím, že to na té práci je znát. Ceny a prestiž jsou možná fajn, ale pořád prostě děláme to, co v devadesátkách - ukazujeme to, co mělo zůstat skryté. Někdo tomu říká investigativa, podle mě to prostě je pravá novinařina,“ říká za celou pětici Sabina Slonková.

Reklama

Doporučované