Hlavní obsah

Elektronická hudba se tvoří na počítači, i to se ale musí její autoři naučit. Doháníme svět, kde už na to školy mají

Co je to elektronická hudba? A kdo ji u nás vyučuje?Video: Mikuláš Pejcha

 

Reklama

V okolních státech je výuka elektronické hudby běžnou záležitostí. V Česku taková škola vznikla teprve nedávno. Co se v ní učí a co si představit pod pojmem elektronická hudba?

Článek

„Od ostatních hudebních škol se lišíme tím, že se věnujeme výuce elektronické hudební produkce a djingu,“ říká ředitel školy Pavel Kalina.

Na základních uměleckých školách a konzervatořích se zatím podobné obory neotevřely, ačkoliv s předměty zaměřenými na studiovou práci se už studenti setkat mohou. Podrobněji se jim mohou věnovat také na vysokých hudebních školách.

„Elektronická hudba je především hudba, která vzniká na počítači. Techno, house, trance, to všechno je elektronická hudba a to všechno se tady studenti učí,“ přibližuje zaměření Pavel Kalina.

Protože se i tak jedná o obor, kterému u nás chybí instituce, o výuku se starají především hudební profesionálové z praxe.

„Má podmínka je, aby to byli lidé z praxe. Učí u nás například Risto Sokolovski, hudební producent a zvukový inženýr známý z hiphopové a techno scény,“ představuje jednoho z lektorů Pavel Kalina.

Risto Sokolovski nám stručně popsal své studenty: „Pro mě je důležité, že sem chodí lidé, kteří se chtějí vzdělávat a investovat do sebe.“

Více se o hudební škole dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované