Hlavní obsah

Elektronické recepty provází další komplikace. Tisíce lékařů své ordinace zřejmě nestihnou připojit

Asi 4500 lékařů nestihne připojit své ordinace do systému eReceptů.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Asi 4500 lékařů nestihne své ordinace připojit k systému elektronických receptů, který je od 1. ledna 2018 povinný. Státní ústav pro kontrolu léčiv, který vyřizuje žádosti lékařů, je totiž nezvládne zpracovat včas. Lékařům, kteří nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí pokuta až dva miliony korun.

Článek

Od 1. ledna 2018 musí lékaři povinně evidovat každý vydaný recept na centrálním úložišti. Nejprve však musí získat přístup do systému elektronických receptů od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten žádosti nestíhá vyřizovat. Podle České lékařské komory (ČLK) je aktivních bezmála 43,5 tisíce lékařů. Navzdory tomu SÚKL podle mluvčí Lucie Přinesdomové eviduje pouze 39 tisíc žádostí. Lékařům, kteří recepty nebudou vydávat elektronicky, přitom hrozí pokuta až dva miliony korun.

SÚKL již dříve oznámil, že žádosti podané po 24. listopadu již do konce roku zpracovat nestihne. Z aktuálně evidovaných 39 žádostí musí ústav vyřídit ještě téměř čtvrtinu. Objevila se tak další komplikace se systémem elektronických receptů.

Ten čelí trvalé kritice ze strany lékařů, kteří jej označují za nepřipravený a nevyzkoušený. Nesplňuje prý ani slibované funkce jako je kontrola duplicit nebo nežádoucích interakcí léků. Prezident ČLK Milan Kubek navíc varoval, že mnoho lékařů kvůli systému eReceptů skončí. Podle Ministerstva zdravotnictví je systém elektronických receptů jako součást postupné elektronizace zdravotnictví nutný a ročně může uspořit až stovky milionů korun.

Systém elektronických receptů zavedl zákon již v roce 2007, jeho využívání však dosud bylo dobrovolné. Povinnost, jež měla platit od roku 2015, už jednou byla odložena. Spory s dodavatelem systému o licence vyústily až v soud. Vytvoření druhé verze systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj už SÚKL stály přibližně 14 milionů korun.

Pro pacienty se s příchodem elektronických receptů téměř nic nezmění. Lékař může, stejně jako doposud, recept vytisknout na papír. Nově přibude možnost zaslání receptu prostřednictvím SMS či e-mailu.

Reklama

Doporučované