Hlavní obsah

Elektronické recepty stihneme, ujišťuje šéf SÚKL. Cena musí být pod 20 milionů

 

Reklama

Bude to pohodlnější, lékař vám recept pošle e-mailem, SMSkou anebo do aplikace chytrého telefonu. Ale bude to něco stát.

Článek

Termín zavedení elektronických receptů stihneme, ujišťuje ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Jím řízený ústav má za úkol do května roku 2018 převést všechny předepisované recepty na elektronickou podobu.

Pro pacienty to může být významné ulehčení života - místo cesty k lékaři recept dostanou do své e-mailové schránky, SMSkou nebo do aplikace mobilního telefonu.

Jenže zatím je cesta k tomuto stavu hodně trnitá. Podle zjištění Seznam Zprávy používají e-recept pouhá čtyři procenta míst, která by už mohla. Měsíčně se vydá 200 tisíc receptů po internetu.

SÚKL vypíše výběrové řízení na dodavatele systému, který bude od května 2018 povinně obsluhovat všechna pracoviště, na nichž se recepty vydávají. „Stihneme to," předpokládá Blahut.

Podle něj mají šanci získat zakázku jen společnosti, které nabídnou státu, že systém dodají za zhruba dvacet milionů korun, spíše méně.

Reklama

Doporučované