Hlavní obsah

Elektronickou dálniční známku si koupíte ještě letos, slíbil Havlíček

Do konce roku stát podle ministra dopravy Havlíčka zruší samolepicí dálniční známky. Nové elektronické se budou platit přes e-shop nebo na benzínkách.

Reklama

Zrušená zakázka měla podle informací Seznam Zpráv umožňovat sledování řidičů.

Článek

Do konce letošního roku si řidiči v Česku budou moci koupit elektronickou dálniční známku. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za hnutí ANO) se stihne nová soutěž na celý systém.

Kvůli původní zakázce za 401 milionů přišel o místo dosavadní ministr dopravy Vladimír Kremlík. Podle premiéra Andreje Babiše byl tendr předražený.

Havlíček zrušil zakázku na elektronické známky koncem ledna, krátce po nástupu do funkce. Na nové soutěži se podle něj pracuje, ještě letos se prý systém spustí. „Garantujeme, že do konce roku se všechno zvládne,“ řekl Havlíček v neděli v pořadu Partie na TV Prima.

Lidé si v novém systému budou moci vybrat, jestli si koupí známku přes e-shop, nebo ji zaplatí u benzínky či na dalších prodejních místech.

Fotit „víc než značku”?

Seznam Zprávy minulý týden napsaly, že tendr na nové dálniční známky v sobě ukrýval utajovanou část: sofistikovaný systém sledování řidičů a další posádky vozidel.

Havlíček před týdnem prohlásil, že systém měl umět totéž, co například na letišti v Praze. Jenže tamní systém dokáže právě rozpoznávat lidské obličeje.

„BIS žádala, aby v případě plnění svých zákonných úkolů, například v boji proti teroristickým hrozbám či nelegální migraci, mohla z připravované evidence získat potřebné informace o konkrétním sledovaném voze, jak je to možné například na Letišti Václava Havla,“ uvedl i ředitel BIS Michal Koudelka.

Podle zdroje Seznam Zpráv z bezpečnostních služeb měl systém fungovat 24 hodin denně. Všechny fotografie se potom měly uložit na server a nejméně dalších 24 hodin se tam uchovat tak, aby si bezpečnostní složky mohly obsah serveru případně stáhnout.

„Já technické specifikace samozřejmě neznám ani je nemůžu znát, protože zadavatelem byl Státní fond dopravní infrastruktury. Ale pokud si dobře pamatuji, kolegové hovořili o tom, že to fotí ve své podstatě značku, a z logiky věci, pokud to fotí značku, tak asi to dokáže fotit i víc než značku,“ řekl Kremlík Seznam Zprávám na otázku, zda je pravda, že systém, kvůli němuž byl odvolán, měl kromě registrační značky pořizovat snímky řidiče a spolujezdců.

Tajná a drahá soutěž

Ministr Havlíček v TV Prima řekl, že BIS skutečně požadovala, aby se část zakázky neodehrávala v otevřeném režimu.

Podle Havlíčka chtěla BIS jen chránit svá auta, aby nikdo nemohl podle elektronických známek dohledat, že vozy patří tajné službě. A ne sledovat a evidovat obličeje posádky. Proto se část zakázky odehrávala v neveřejném režimu a dodavatelská firma se nevybírala v otevřené soutěži. Havlíček zároveň uznal, že utajení bylo zbytečně velké.

Proto se také o zakázku přihlásily jen dvě firmy. A tím se i cena vyšplhala přes 400 milionů.

Že nešlo o skryté sledování, ukazuje podle ministra i rozhodnutí bezpečnostního výboru Sněmovny z minulého týdne. Poslanci se jednomyslně, napříč stranami, shodli, že to zakázka neumožňovala. Na jednání si pozvali i ředitele kontrarozvědky Michala Koudelku.

„Po velmi rozumné diskuzi, dvou až tříhodinové, bezpečnostní výbor došel k závěru, že nešlo o žádné šmírování. Ale o to, aby se dobře vyfotila ta cedule,“ řekl Havlíček.

Havlíček: Úplatek mi nedává smysl

Kremlík také minulý týden Seznam Zprávám řekl, že dostal před Vánocemi nabídku úplatku. Advokát Martin Janoušek, jehož kancelář zastupuje firmu CGI – vítěze tendru na auditora mýtného systému, mu prý chtěl dát 1,5 milionu.

Na schůzce ze začátku února se pak Kremlík advokáta Janouška zeptal, zda nabídka stále platí. Janoušek odpověděl, že nemá tušení.

Ministr Havlíček v neděli řekl, že mu Kremlíkovo ujišťování ohledně údajného úplatku nedává smysl: proč by totiž chtěl někdo zkorumpovat člověka, který v té době už Ministerstvo dopravy nevedl. „Ale třeba je za tím něco jiného,“ připustil Havlíček.

Právník Janoušek na Kremlíkova slova na nahrávce reagoval, že korupci „kategoricky odmítá“. „Mezi jinými pronesl i větu o nabídce 1,5 milionu, která mě zarazila, protože jsem nevěděl, o čem mluví, a proto jsem se snažil konverzaci odvést do ztracena větou, že o tom nic netuším,“ uvedl Janoušek.

Kremlík údajnou prosincovou nabídku úplatku hned neohlásil policii. Napsal pouze esemesku řediteli BIS Koudelkovi. Trestní oznámení podal teprve minulý týden.

Reklama

Doporučované