Hlavní obsah

Eliášova šestka proti Jágrovi, i nepřekonatelný Hašek. Pastrňák není jediný Čech, který změnil historii NHL

Top výkony Čechů v play-off NHL, které se zapsaly do historie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

David Pastrňák se zapsal do historických tabulek NHL, když jako nejmladší hráč soutěže nasbíral v jednom zápase play-off šest bodů. Není však jediným českým hráčem, který v boji o Stanley Cup ohromoval fanoušky.

Článek

Tři góly a tři asistence Davida Pastrňáka proti Torontu ohromily hokejový svět. Šest a více bodů v jednom zápase play-off NHL nahrálo v historii pouze patnáct hráčů a Pastrňák je tím nejmladším z nich. Do teď platil za nejmladšího hráče legendární Kanaďan Wayne Gretzky, ten bodoval jako dvaadvacetiletý. Pastrňákovi bylo v den zápasu přesně 21 let a 324 dní.

Jednadvacetiletý rodák z Havířova ale není jediným českým hráčem, který v jednom zápase bojů o Stanley Cup nasbíral šest bodů. Podobný výkon předvedl před dvanácti lety Patrik Eliáš. Jeho New Jersey se tehdy ve vyřazovacích bojích setkalo s New York Rangers a Jaromírem Jágrem. Všichni čekali vypjatý souboj, zápas se ale stal one man show Patrika Eliáše. Na čtyři góly nahrál a dva vsítil do brány Rangers sám. Jeho výkon však zůstal tehdy v českých médiích v pozadí. Ve stejném zápase se totiž zranil Jaromír Jágr a všechny zajímalo, zda se do série vrátí.

Asi nejobdivuhodnější výkon mezi brankáři předvedl Dominik Hašek 27. dubna 1994. V dresu Buffala Sabres nastoupil k utkání proti New Jersey Devils. Zápas skončil 1:0 pro Buffalo, a to hlavně díky Haškovi. Dominátor zastavil sedmdesát střel Devils a vychytal nulu. Tento výkon do dnešního dne žádný další gólman nepřekonal.

Je jen pět hráčů historie NHL, kteří ve vyřazovací části soutěže dokázali nahrát celkem přes 200 bodů. Jedním z nich je i Jaromír Jágr. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru nahrál v play-off 201 bodů a v historických tabulkách si drží páté místo.

Reklama

Doporučované