Hlavní obsah

Elitní detektivy (ne)očistili z korupce. Co teď s nimi?

Foto: Policie ČR

Ani po roce vyšetřování nepřišla odpověď na to hlavní: Řekl si někdo z detektivů NCOZ o úplatek? Ilustrační snímek.

Reklama

Vyšetřovatelům se nepodařilo zjistit, kdo z Národní centrály proti organizovanému zločinu chtěl úplatek pět milionů po státním úředníkovi. V podezření byli tři policisté.

Článek

Byla zářijová neděle, když do bytu detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) nakráčelo policejní komando.

Sebralo mu notebook, telefon a flashky. Detektiv si také musel nechat prohledat auto a ukázat motorku.

Tenhle loňský zásah souvisel s kauzou, kterou Seznam Zprávy v pondělí detailně popsaly: vysoký státní úředník ohlásil, že si mu neznámý člověk řekl o pět milionů. Představil se jako policista z NCOZ a sdělil, že úředník bude zatčený za machinace se státními pozemky. Ledaže by se vykoupil úplatkem.

Do podezření spadli tři detektivové z odboru korupce NCOZ, u jednoho dokonce státní zástupce nařídil zmíněnou domovní prohlídku.

Jenže roční sbírání důkazů, výslechy a ani test na detektoru lži nic nepřinesly. Čerstvý závěr Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje trestné činy policistů, proto zní: Nepodařilo se najít pachatele.

Co tedy bude se třemi policisty, na které dopadlo podezření z korupce? Je vůbec možné, aby ještě u NCOZ, útvaru vyšetřujícího nejzávažnější kauzy, vůbec zůstali?

Jiří Mazánek, ředitel NCOZ, řekl, že o tom se teprve rozhodne, jakmile si bude moci pročíst celý vyšetřovací spis.

„Tady stojíte téměř před odpovědností soudce,“ řekl Mazánek s odkazem na to, že bude muset sám určit, jestli někdo z trojice detektivů neporušil alespoň kázeňská pravidla. To by mohlo znamenat například odchod z NCOZ.

Mají ještě důvěru?

Všichni podezřelí policisté od začátku popírali, že mají s úplatkem cokoli společného. První do případu spadl proto, že měl motorku – a právě kurýr na motorce si měl k úředníkovi pro peníze přijet. S kurýrem, později také zatčeným, měl navíc tento policista společného známého.

Další dva podezřelí detektivové pak na případu úředníka a jeho prověřovaných obchodů s půdou pracovali a měli přístup do vyšetřovacího spisu. Podle generální inspekce tak ze spisu mohli vytáhnout informace a jejich pomocí na úředníka tlačit, aby svolil k úplatku.

Vyšetřování ale žádné vynášení dokumentů ze spisu nepotvrdilo. Ostatně nikdo z policistů nebyl ani oficiálně stíhán.

Takže přichází v úvahu několik možností. Buď jsou policisté nevinní a ze služby raději sami – zřejmě značně znechuceně - odejdou. Případně se s nimi vedení na opuštění útvaru dohodne.

Nebo sice u NCOZ zůstanou, ale už nebudou moci pracovat na tajných případech – zkrátka už po téhle korupční kauze nebudou mít důvěru. A další variantou je, že se vše vrátí do starých kolejí a detektivové se zase budou moci věnovat velkým případům.

Problém je, že vyšetřování úplatku skončilo rozpačitě: pachatel se nenašel, takže může být teoreticky mezi trojicí policistů. Anebo to také může být úplně jiný příslušník NCOZ, na nějž podezření nikdy nepadlo.

Vyšetřování podle informací shromážděných Seznam Zprávami bezpečně ukázalo, že hlavním strůjcem musel být někdo z NCOZ.

Jeden detail za všechny: když dostal úředník nabídku na pětimilionový úplatek, zároveň ho neznámý člověk s policejním průkazem varoval, že se mu NCOZ chystá namontovat odposlech do lovecké pušky. Což byla pravda, vyšetřovací tým o tom skutečně uvažoval.

„Naši lidé musí být otrlí“

Ředitel NCOZ Mazánek uznal, že pro tři prošetřované policisty muselo být krajně nepříjemné, když se na rok ocitli v podezření z korupce (a navíc když skutečně mohli být nevinní, jak se nyní ukázalo). Podle Mazánka je to nepříjemnou daní za práci u elitního útvaru.

„Tohle je možná jedna z nejhorších věcí pro policisty pracující na našem útvaru: snažíme se krátce po nástupu předat, že musí být poměrně otrlí, vydržet velký tlak a zároveň musí být vždy připraveni dokladovat svoji pracovní činnost, aby se obhájili,“ řekl Mazánek.

Už v minulosti se samozřejmě odehrály případy, kdy policisté museli z NCOZ odejít kvůli tomu, že se zapletli se zločinem. Ale často to bylo v situacích, kdy na ně měli jejich šéfové a vyšetřovatelé z inspekce mnohem víc nabito než v této kauze.

Například za vynášení informací do podsvětí je nyní souzený příslušník NCOZ Radek Holub. Kvůli přehmatům, které mohly zmařit vyšetřování korupce na Ředitelství silnic a dálnic, byl stíhaný i detektiv Rostislav Kotrč – soud ho však nakonec všech obvinění zbavil.

Rozhodování ředitele Mazánka bude o to těžší, že podle informací, které o kauze Seznam Zprávy shromáždily, je téměř jisté, že v úplatku figuroval někdo z NCOZ – konkrétně z týmu, který úředníkovy aktivity prověřoval.

Reklama

Doporučované