Hlavní obsah

Hodinky za miliony zlevní. Elitní hodinář rozjíždí sériovou výrobu

Luděk Seryn vysvětluje, co ho vedlo k myšlence sériové výroby unikátních hodinek.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

První hodinky postavil za čtyři tisíce korun, ty nejdražší prodává za pět milionů. Luděk Seryn, původně zlatník, klenotník a hodinář z Mohelnice, patří mezi světovou elitu. Sestavil nejdražší ručně vyrobené hodinky v Česku.

Článek

Sestavit jedny hodinky trvá Luďku Serynovi měsíce, vývoj jednotlivých unikátů i podstatně déle. Tak to bylo například u hodinek Karel Rotation, Rotující Karel, které představil na prestižním světovém veletrhu hodinek a šperků v Basileji a na něž má patent.

Stroj „Karla“ je unikátní tím, že se jednou za osm hodin otočí kolem dokola. Jde o hodinářskou komplikaci, tedy něco, co jiné hodinky nemají. Po deseti letech je podle kumštýře čas na změnu.

+1

„Teď právě procházím transformací, kdy se z vývoje musí konečně stát i byznys. Ono to nejde pořád jenom vyvíjet hodinky. Řekněme, že hodinky typu Karel stály několik milionů, ale to jsou peníze, které v tom vývoji zůstaly utopené. Které tam zůstaly, skončily. Ziskově se to v podstatě nechovalo,“ vypráví Luděk Seryn, vyučený zlatník, klenotník a hodinář původem z Mohelnice.

Jediné, co mu z unikátního projektu ověnčeného patentem zůstalo, je podle něj složka s detailními popisky výroby a zkušenosti. „A těchto složek z různých projektů mám už několik,“ dodává autor originálů s tím, že to chce změnit. Jednoduše řečeno, složky s výrobním postupem každého unikátu mají sloužit ne k výrobě jednoho kusu, ale menší sériové výrobě.

O osud originálů se nebojí

Paralelně vedle firmy LS (zkratka Luděk Seryn) tak vznikla nová společnost, která bude přebírat už hotové projekty LS a dodávat je sériově. Samotnou původní značku má výhradně zastupovat jedna pražská galerie.

Vlastní e-shop ani v době pandemie, kdy se zrychlila digitalizace a skokově roste e-commerce, nezvažuje. „Já umím stavět hodinky. Neumím e-shop, obchod ať dělá někdo jiný,“ směje se hodinář, kterého přijali mezi světovou elitu. Pozváním do prestižního sdružení nezávislých hodinářů Horlogère des Créateurs Indépendants, kam podle něj patří 37 nejlepších hodinářů světa.

Luděk Seryn

Vyučil se hodinářem, zlatníkem a klenotníkem.

Začínal v Mohelnici jako opravář hodinek.

Teď má ateliér v Praze na Vinohradech.

První hodinky sestrojil v roce 2009, trvalo to 2 roky. Stály 4000 korun.

Později sestrojil v Česku dosud nejdražší hodinky, Imperátor. S 56 diamanty lemované ručně vyráběnými okvětními lístky ze zlata ve starořímském stylu a motivy z růžového čtrnáctikarátového zlata. Jejich hodnota byla 1,9 milionu korun.

Nejdražší hodinky Karel Rotation, Rotující Karel, prodává za 5 milionů korun.

Zda sériovou výrobou neutrpí původní záměr, si vůbec nepřipouští. Nemá strach ani o menší zájem o samotné originály ze strany bohatých klientů, již chtějí mít na zápěstí kousek, který nevlastní nikdo jiný na zeměkouli.

„To je právě odloučené tím, že hodinky, které jsou označeny LS, pořád prochází mýma rukama a budou to vždycky originály a ty první kusy. Takže můžete si koupit originál malíře, co namaloval on, anebo jeho reprodukci. Těch bude, řekněme, deset dvacet,“ vysvětluje výrobce ve svém vinohradském ateliéru.

Jen s tím, že originál bude - logicky - za jiné peníze. Sumy zůstanou v milionech korun. U kopií to bude citelně méně. „Tam bychom se chtěli více přiblížit trhu. Chtěli bychom se dostat na cenovou relaci, nechci říct, běžných, ale dostupných hodinek, v rámci statisíců,“ mluví o cenové politice Seryn.

Továrna na Moravě

Vyrábět se budou v Brně. Vzniká tam malá továrnička jen o pár lidech, kteří mají výrobu zajistit. Pro výrobce jde o historickou chvíli, protože poprvé v jeho kariéře budou hodinky z jeho dílny na pultech obchodů. I když jen v omezeném počtu.

„Uvidíme, jak to půjde. Chtěli bychom to stihnout ještě letos,“ doplňuje pro SZ Byznys Luděk Seryn.

Reklama

Doporučované