Hlavní obsah

Elitu českých insolvenčních správců zdecimovala nová zkouška

Foto: Vojtěch Blažek

Ilustrační snímek.

Reklama

Polovina zvláštních insolvenčních správců, kteří řídí největší konkursy, přijde začátkem srpna o licenci.

Článek

Skupina insolvenčních správců se zvláštním povolením, kteří řídí nejkomplikovanější bankroty velkých podniků a bank, se zmenší na polovinu. Osmnáct „zvláštních“ správců přijde o licenci, protože nesložili povinnou odbornou zkoušku.

Celkově u nás působí 39 zvláštních správců s pravomocí vést insolvence podniků s obratem nad 100 milionů korun nebo finančních institucí. Licenci dostali většinou v roce 2013, avšak pouze na pět let. Prodloužit si ji mohou po složení odborné zkoušky.

Pětiletá lhůta pro prvních 35 správců, kteří do elitního klubu vstoupili hned po novele zákona v roce 2013, vyprší koncem letošního července. Bez zkoušky o zvláštní povolení přijdou.

Zkouška se ale ukazuje být tvrdým oříškem. Zatím v ní uspělo jen 17 správců, z nichž ovšem praxi smí vykonávat jen 16. Sedmnáctá - správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková - má licenci už dva roky pozastavenou, neboť je trestně stíhána kvůli bankrotu Via Chem Group.

„Devět správců ve zkoušce neuspělo, čtyři dosud nepožádali o její vykonání či vzali žádost zpět. Pět jich mělo možnost zkoušku vykonat 25. a 27. července, ale nedorazili,“ uvedla mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Svobodová.

Pro 18 zvláštních správců se tak zkouška stala stopkou v kariéře. „Těm, kteří zkoušku nevykonali do 1. 8. 2018, k tomuto datu zanikne zvláštní povolení ze zákona,“ dodává mluvčí.

Někteří správci mají ještě naději. Při neúspěchu u zkoušky dává zákon šanci na dva opravné pokusy, ne všichni je už vyčerpali. Na reparát ale mohou nejdříve za půl roku od vyhazovu.

Co jméno, to velký konkurs

Mezi správci, kteří u zkoušky pohořeli, jsou i významné osobnosti známé z mediálně propíraných kauz: Testem neprošla například šéfka Unie spolků insolvenčních správců Eva Hepperová, jež má za sebou reorganizaci firmy Vítkovice Envi ze strojírenského impéria Jana Světlíka.

Nebo Petra Hýsková, která vede bankrot technologického parku Nupharo, v němž se věřitelé hlásí o miliardové pohledávky a ve kterém zmizela i 300milionová dotace poskytnutá státem. Hýsková je správkyní také v několikamiliardové kauze vagonky Heavy Machinery Services, známé pod starším názvem Legios.

Neuspěl také Jiří Švihla – správce v bankrotu firmy Key Investments, v níž se odehrál jeden z nejsofistikovanějších tunelů veřejných financí u nás. Nebo Jaroslav Svoboda, který řídí konkurs firmy ECM, jež před krachem patřila k největším developerům v zemi.

S licencí se kvůli neúspěchu u zkoušky musí rozloučit také Lenka Vidovičová, dlouholetá členka představenstva České advokátní komory, jež Česko zastupuje také v Evropské federaci advokátních komor. Momentálně řídí například bankrot realitní firmy Con Invest, kterou vyšetřuje protimafiánská policie kvůli podezření z vytunelování desítek milionů korun.

Nehroutím se, říká Vidovičová

Vidovičová si ale z krachu u zkoušky nedělá těžkou hlavu: „Jsem v oboru dvacet let, stejně jsem se už chtěla začít věnovat něčemu jinému,“ řekla Seznamu.

Jak už Seznam dříve informoval, zkoušku nemá také šéf Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský. Ten se k testům ani nedostavil, tvrdí totiž, že mu ministerstvo neumožnilo složit zkoušku podle zákona. „Podal jsem proto na ministerstvo žalobu, kterou se domáhám zjednání nápravy,“ uvedl.

Zkouškou úspěšně prošlo pouze 17 správců. Povolení obhájil například Jiří Zrůstek, správce zkrachovalé ČK DIZ. Nebo Kateřina Martínková, jež vede bankroty kampeliček Unibon a Metropolitní spořitelní družstvo. Uspěla i Monika Cihelková, známá z bankrotu lesnicko-dřevařské skupiny Less & Forest Jan Mičánka. A také Lee Louda, správce v obřím bankrotu OKD.

Na čtyři zvláštní správce se povinnost mít složenou zkoušku do 31. 7. nevztahuje, protože začali svou činnost vykonávat později a pětiletá lhůta jim teprve vyprší. Elitní klub ale každopádně 1. srpna „zhubne“ z 38 činných zvláštních správců na pouhých 21.

Optimismus na ministerstvu, správci ho nesdílejí

Podle Ministerstva financí neznamená hromadná ztráta zvláštních oprávnění riziko pro probíhající bankroty.

„Dopad na řádný průběh řízení se neočekává. Ztráta licence automaticky neznamená, že v řízeních, která probíhají, dojde ke změně insolvenčního správce. To záleží na úvaze a odpovědnosti insolvenčního soudu, jenž v každém konkrétním případě zhodnotí rizika setrvání správce se zaniklou licencí a možné obtíže související se změnou insolvenčního správce,“ říká mluvčí Svobodová.

Sami správci, i když nechtějí vesměs situaci komentovat na jméno, ale takový optimismus nesdílejí. Ztráta licence se podle nich může stát prostředkem ke zpochybnění správců, kteří se ocitají v centru mnohamiliardových sporů vedených elitními právníky dlužníků a věřitelů.

„Pokud soud odebere složitější případ správci kvůli ztrátě licence, může to znamenat další zdržení už tak vleklých kauz. Nastudovat si velkou insolvenci je časově velmi náročné,“ říká jedna ze zkušených insolvenčních právniček. Velké bankroty přitom v Česku trvají někdy i dvacet let už dnes.

„Spravedlnost po dvaceti letech často už žádnou spravedlností není,“ varuje správkyně Less & Forest Monika Cihelková.

Reklama

Doporučované