Hlavní obsah

Elon Musk chce ohřát Mars pomocí gigantických zrcadel, která by odrážela sluneční svit

Foto: Wikipedia.org/NASA

Planeta Mars může být za splnění určitých podmínek pro člověka obyvatelná.

Reklama

Miliardář a zakladatel společnosti SpaceX se dlouhodobě snaží přiblížit člověka k životu na Marsu. V minulosti ho například napadlo využít k oteplení planety jaderné zbraně.

Článek

Podnikatel a vizionář Elon Musk vyřkl další megalomanský nápad, který by měl napomoci k expanzi člověka ve vesmíru. Ve snaze lidstva osídlit rudou planetu by Musk chtěl na orbitě Marsu rozmístit obrovská zrcadla, která by odrážela sluneční paprsky. Odražený svit by Mars postupně ohříval a učinil by tak planetu obyvatelnou pro člověka. Informoval o tom web britského deníku Independent.

„Možná dává smysl rozmístit tisíce solárně-reflektivních satelitů, aby pomocí Slunce ohřívaly Mars,“ napsal Musk na svůj twitterový profil.

Muskova myšlenka není tak úplně neotřelá. Již v roce 2006 ocenil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) studenta z arizonské univerzity za studii, která se zaobírala „používáním velkých clon, lehkých orbitálních zrcadel k terraformaci povrchu marťanské planety, aby mohlo lidstvo dostupným způsobem rudou planetu kolonizovat“.

Vynálezce původem z Jihoafrické republiky se již dříve nechal slyšet, že kolonizování Marsu je nezbytné k přežití lidstva. Za tímto účelem jeho firma SpaceX vyrábí rakety a vesmírná vozítka určená k potenciální přepravě lidí na Mars. Pro úspěšnou habitaci člověka na chladné planetě by bylo zapotřebí vystavět drahá obydlí, ve kterých by člověk žil a pěstoval plodiny.

Navzdory nové myšlence zrcadlových satelitů si Musk myslí, že Mars nejlépe ohřeje způsobem, se kterým veřejnost seznámil, a také šokoval, již dříve – pomocí nukleárních zbraní.

Zakladatele společnosti SpaceX totiž napadlo, že shození jaderných bomb na pólech Marsu by planetu výrazně ohřálo a přetvořilo ji na vesmírné těleso podobné Zemi.

Muskův plán se stal v očích některých vědců okamžitě kontroverzním. Podle nich by se totiž po „bombardování“ Marsu na planetě vzedmula velká oblaka, která by vystoupala do atmosféry a zabránila průchodu slunečních paprsků na povrch. Tím pádem by nastal pravý opak a Mars by byl ještě chladnější.

Reklama

Související témata:

Doporučované