Hlavní obsah

Elon Musk opouští Silicon Valley. Stěhuje se do levnějšího Texasu

Foto: https://www.flickr.com/

Elon Musk.

Reklama

Elon Musk se přidává k technologickým magnátům, kteří opouštějí Silicon Valley. Na základě jednání ze strany kalifornských úřadů během pandemie covidu-19 se bude stěhovat do Texasu. Tam také bude stavět novou továrnu firmy Tesla.

Článek

Elon Musk se stěhuje z kalifornského Silicon Valley do Texasu. Uvedl to v rozhovoru pro The Wall Street Journal. Podle něj je přesun logický vzhledem k tomu, že jeho automobilka Tesla, která zatím sídlí v Kalifornii, bude stavět novou továrnu v texaském městě Austin. Ve státě na jihu USA už stojí jedno z odpalovacích zařízení Muskovy aerokosmické společnosti SpaceX.

„Dvě největší věci, které teď podnikám, jsou jednak vývoj lodi Spaceship na jihu Texasu… a také ta nová velká továrna Tesly,“ uvedl druhý nejbohatší muž na světě.

V letošním květnu Musk hrozil, že přesune sídlo firmy Tesla do Texasu poté, co kalifornské úřady odmítly nechat automobilku otevřít její továrnu během pandemie covidu-19.

„Tohle je, upřímně, poslední kapka,“ uvedl tehdy přes Twitter. „Tesla ihned přesune svou centrálu a budoucí projekty do Texasu nebo Nevady. To, jestli vůbec zachováme výrobní činnost ve Fremontu, bude záviset na tom, jak se bude s Teslou v budoucnu zacházet. Je to poslední automobilka v Kalifornii,“ dodal.

Motivací pro Muskovo přestěhování mohou být i daňové výhody - zatímco Kalifornie má jedny z nejvyšších daňových sazeb mezi americkými státy, Texas například nevybírá daň z příjmů fyzických osob.

Republikánský senátor Ted Cruz, zástupce státu Texas, přivítal Muska přes Twitter: „Texas zbožňuje pracovní místa. Jsme velmi rádi, že vás můžeme považovat za Texasana,“ napsal.

Muskův odchod ze Silicon Valley je jedním z mnoha projevů nespokojenosti tamních technologických firem s místními podmínkami. Zejména jim vadí vysoké životní náklady, špatná ustanovení o bydlení, složitá dopravní situace a vysoká kriminalita.

Mezi technologické giganty, jež známé údolí opouštějí, patří od minulého týdne firma Hewlett Packard Enterprise, která se přesouvá do texaského města Houston. I firma Palantir, jež se specializuje na analýzu velkých dat, přesunula letos své sídlo ze Silicon Valley do státu Colorado.

Reklama

Související témata:

Doporučované