Hlavní obsah

Elon Musk se po tlaku investorů veřejně omluvil záchranáři, kterého označil za pedofila

Elon Musk se omluvil záchranáři thajských chlapců.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk se omluvil záchranáři thajských chlapců, kterého na Twitteru označil za pedofila. Investoři společnosti Tesla požadovali po Muskovi omluvu.

Článek

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk se veřejně omluvil za tweet o pedofilním záchranáři. Požadovali to po něm investoři a akcionáři Tesly. Musk o víkendu označil jednoho z potápěčů, kteří zachraňovali thajské chlapce v jeskyni, za pedofila poté, co záchranář odmítl Muskův návrh na použití záchranné ponorky.

„Jeho činy proti mně neospravedlňují mé činy vůči němu, omlouvám se,“ sdělil Musk, který hanobící tweet, jenž se ale dostal k 12 milionům jeho stoupenců, odstranil.

Musk tweet smazal, ještě předtím však záchranáře urazil druhým tweetem. Akcie Tesly šly bezprostředně po aféře dolů o více než 3,5 procenta. Muskovo jednání investoři označili za dětinské a ohrožující úspěch společnosti.

Incident s potápěčem není jediným Muskovým přešlapem z poslední doby. Mimo urážky na Twitteru měl rasově diskriminovat své zaměstnance a následně se je společnost měla snažit odškodnit. Po zveřejnění stížností zaměstnanců na bezpečí práce a několika nehodách Tesla aut, z nichž některé vedly k úmrtí lidí, Musk útočil i na novináře a kritiky.

K incidentu se vyjádřil i jeden z investorů Ťing Čao, který minulý rok žádal o sesazení Muska z postu předsedy společnosti. Čao řekl, že věří v Muskovy dobré úmysly, ale že se měl raději soustředit na svou práci a založit třeba nadaci. Muska označil za nevyzrálého.

Musk potápěče Vernona Unswortha na Twitteru urazil poté, co Unsworth při rozhovoru označil návrh Muskovy záchranné ponorky pro dvanáct thajských chlapců za trapnou PR projekci, která nemůže fungovat, a doporučil Muskovi, aby si ponorku strčil tam, kde to bolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované