Hlavní obsah

AstraZeneca je bezpečná, uvedla EMA. Řada zemí začne znovu očkovat

Foto: Profimedia.cz

Vakcína proti covidu-19 od firmy AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

„Je to bezpečná a funkční vakcína,“ přišla s konečným vyhodnocením očkovací látky od firmy AstraZeneca šéfka Evropské lékové agentury Emer Cookeová. Itálie, Kypr, Litva a Lotyšsko poté oznámily, že obnoví očkování AstraZenecou.

Článek

Čtvrteční prohlášení Evropské lékové agentury (EMA) potvrdilo bezpečnost vakcíny britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Ta se v posledních dnech dostala do kontroverzí okolo možných vedlejších účinků včetně krevních sraženin.

„Po mnoha analýzách jsme dospěli k závěru, že vakcinační látka neměla přímou souvislost s úmrtími,“ potvrdila Cookeová. Vakcíny proti onemocnění covid-19 od firmy AstraZeneca tedy podle agentury nezvyšují riziko krevních sraženin a krvácení a jsou bezpečné k užívání.

Již v úterý se EMA k potenciálním nežádoucím účinkům vakcíny AstraZeneca vyjádřila. Podle její šéfky Emer Cookeové nic nenaznačovalo, že by vakcína způsobovala krevní sraženiny nebo krvácení. Oznámila ale, že agentura podezření prověří důkladněji. Proto další tiskovou konferenci nahlásila na čtvrtek.

„Přínosy stále převažují nad možnými riziky velmi ojedinělých případů tromboembolie,“ zaznělo v několika obměnách další ujištění Evropskou lékovou agenturou, že použití „britské“ vakcíny je podle nich bezpečné. EMA vyloučila také problémy s konkrétními šaržemi, které některé země stáhly z očkovacích programů. Zcela stoprocentně však podle agentury nelze vyloučit spojitost mezi očkováním touto vakcínou a tromboembolií, kterou lékaři v EU zaregistrovali asi v sedmi případech, které léková agentura prošetřila.

Několik evropských zemí v minulých dnech zastavilo očkování vakcínou firmy AstraZeneca. Mezi nimi například Rakousko, Švédsko, Kypr, Itálie nebo Lotyšsko. A to kvůli možným nežádoucím účinkům. Ministři zdravotnictví a premiéři těchto zemí jednali impulsivně bez pověření Evropské lékové agentury.

Německo, Itálie, Francie, Kypr, Litva či Lotyšsko po stanovisku o bezpečnosti oznámily, že od pátku obnoví očkování vakcínou od AstraZenecy. V Německu nicméně nově bude vakcinaci provázet upozornění na možné vedlejší účinky. Španělsko obnoví očkování touto vakcínou podle místních médií ve středu, do té doby ještě zhodnotí, které skupině obyvatel ji začne podávat. Švédsko a Norsko se rozhodnou příští týden, uvedla agentura AFP.

V pátek se nechají vakcínou od firmy AstraZeneca očkovat i premiéři Británie a Francie Boris Johnson a Jean Castex. „Nechám se zítra očkovat touto vakcínou, abych ukázal, že v ní můžeme mít plnou důvěru,“ řekl ve čtvrtek podle agentury AFP francouzský premiér, když oznamoval obnovení očkování touto látkou ve své zemi. Také předseda britské vlády dnes prohlásil, že v pátek dostane první dávku vakcíny proti covidu-19 a že to bude látka vyvinutá Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca.

Během příštího týdne se vakcína od AstraZenecy vrátí také do očkovacího programu v Nizozemsku. V pondělí s ní začnou opět očkovat i v Portugalsku. Obnovení očkování oznámily dnes také Rakousko, Bulharsko či Slovinsko.

Česká republika se rozhodla očkovat AstraZenecou dál a počkat si na přezkoumání agenturou. Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z jedenácti úmrtí, která jsou nahlášena jako podezření na nežádoucí účinky, ani jedno z nich nebylo způsobeno tromboembolií.

Reklama

Doporučované