Hlavní obsah

Emiráty zvažují milost pro britského studenta-špiona

Spojené arabské emiráty zvažují milost pro odsouzeného studenta.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Rodina Matthewa Hedgese, britského doktoranda osouzeného na doživotí ve Spojených arabských emirátech, podala žádost o milost. Zástupci země nyní potvrdili, že vyhovění žádosti je zvažováno.

Článek

Podání žádosti o milost potvrdil v pátek velvyslanec SAE ve Velké Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí. Ten také dodal, že vláda Spojených arabských emirátů se žádostí již zabývá.

„Rodina pana Hedgese podala žádost o omilostnění a vláda ji nyní studuje. Ministr zahraničí Spojeného království Jeremy Hunt hovořil s naším ministrem zahraničí, já jsem s panem Huntem také včera soukromě mluvil. S Velkou Británií máme velmi blízké partnerství. Doufáme, že díky jeho síle se podaří situaci vyřešit přátelským způsobem,” řekl na tiskové konferenci Mazrúí.

Student Durhamské univerzity Matthew Hedges byl soudem v SAE odsouzen k doživotnímu trestu za špionáž. Jednatřicetiletý doktorand na katedře vládních a mezinárodních studií byl v květnu zadržen v Dubaji a poté držen pět měsíců ve vazbě.

Britská premiérka Mayová i ministr zahraničí Jeremy Hunt opakovaně ujišťovali, že se za občana své země postaví a budou situaci se zástupci Spojených arabských emirátů aktivně řešit.

Reklama

Související témata:

Doporučované